„Jsme rádi, že mezi stromy, které komise vybrala k ošetření, je i náš jírovec," vyjádřil se starosta Víru na Bystřicku Ladislav Stalmach.

Certifikovaní arboristé Igor Kunštár a Ondřej Farárik v koruně jírovce provedli zásah především v části stromu nad silnicí. „Je to práce tak na tři až čtyři hodiny," odhadl včera před začátkem zásahu týkajícího se ozdravění stromu Igor Kunštár.

„Stromolezci s certifikátem mají potřebné znalosti o dřevinách, jejich vývoji, chorobách, řezech i vázání korun. Certifikát považujeme za vizitku profesionála a doporučujeme jako vhodné vodítko při výběru arboristické firmy," vysvětlila Světlana Vávrová ze Společnosti pro zahradní a krajinářskou tvorbu, která certifikované arboristy sdružuje.

V letošním ročníku projektu Zdravé stromy pro zítřek, který již pátým rokem pořádá Nadace Partnerství, Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu a Mendlova univerzita v Brně, se sešlo 56 žádostí o sponzorské ošetření stromů.

„Bohužel jsme nemohli vyhovět všem, a tak odborná komise vybrala 20 stromů, které péči nejvíce potřebují. Věnovat zdarma se jim bude 41 arboristů, kterým za jejich dobrovolnictví děkujeme," sdělila koordinátora projektu Hana Zuchnická z Nadace Partnerství.

Projekt pomáhá ošetřovat stromy, které jsou pro svoji lokalitu nějakým způsobem významné. Zároveň chce vzdělávat majitele stromů, aby o ně pečovali pravidelně a hlavně odborně, což je zásadní v místech s velkou frekvencí lidí.