VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Po grilování skončili na kapačkách

Žďársko – Téměř stovku případů onemocnění salmonelózou už evidují epidemiologové na Žďársku. K nárůstu letošního počtu nemocných došlo zejména v posledních týdnech.

8.8.2015
SDÍLEJ:

Oblíbené letní grilování může vést i ke střevnímu onemocnění.Foto: VLP/Ondřej Littera

„K 31. květnu šlo o 35 nemocných, v současnosti se už jedná o 97 případů," informovala vedoucí územního pracoviště Krajské hygienické stanice ve Žďáře nad Sázavou Renée Mašová.

Úporné průjmy a zvracení, které měla na svědomí nákaza salmonelózou, nezřídka potrápí celé rodiny. „Na Slovensku jsme si dali grilované maso u stánku, moc krásně vonělo, a výsledkem byl opravdu velmi silný zážitek. Zásadní potíže jsme začali s manželem i oběma dětmi pociťovat druhý den po cestě domů, která se nám díky nuceným zdravotním zastávkám protáhla na dvanáct hodin," popsala Aneta Zahradníková ze Žďáru nad Sázavou. „Nakonec manžel s dcerkou na pár dní skončili v nemocnici. Už jsou v pořádku, ale protože muž pracuje v potravinářství, kvůli salmonelóze ho čekají opakovaná vyšetření, než se bude moci vrátit do práce," dodala žena.

Příčinou onemocnění jsou především nedostatečně tepelně upravená vejce, maso či smetanové krémy, zmrzliny, majonézy z čerstvých žloutků a další rizikové potraviny, v nichž se salmonely vlivem tepla rychle množí. „V případě podezření je vhodné rizikové potraviny z jídelníčku vyloučit. Důležité je rovněž věnovat pozornost oddělení kuchyňských ploch používaných při manipulaci se syrovou a již uvařenou stravou," vyjádřila se epidemioložka.

Zdravotní problémy se projevují průjmy, zvracením, nevolností, horečkou a v horším případě dehydratací. Právě díky tomuto nebezpečí se pacienti mohou dostat až na nemocniční lůžko. „Takové pacienty u nás máme průběžně, jednoho až dva týdně. Nejvíce ohrožující je dehydratace organismu, a to hlavně u lidí, kteří trpí ještě dalšími chorobami," sdělil primář infekčního oddělení novoměstské nemocnice Miloslav Šťastník.

V okrese se zvyšuje i počet nemocných s kampylobakteriózou. Do konce května bylo hlášeno 67 případů, nyní už jich je 138. „K nákaze často dochází u grilování, a to buď nedostatečnou tepelnou drůbežího masa, či při manipulaci s jídlem. Příkladem je kontaminace náčiním při manipulaci se syrovým a již ogrilovaným masem," řekla Mašová.

I tato nákaza může skončit hospitalizací. „Nedá se zobecnit, že by kampylobakterióza byla méně závažná než salmonelóza, je to případ od případu," dodal primář Šťastník.

Autor: Lenka Mašová

8.8.2015
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Opilý řidič: Nepamatuju si, že bych někoho sejmul

Ilustrační foto.

U Stránecké Zhoře srazilo auto procházející ženu. Průjezd je omezený

Za plotem našli páchnoucí překvapení

Žďár nad Sázavou – Zvláštní a hlavně nečekanou „zásilku“ objevili na své zahrádce obyvatelé Žďáru 2. V neděli navečer volali městskou policii, že jim někdo dal za branku čtyři igelitové pytle se zapáchajícím obsahem.

OBRAZEM: V novoměstské nemocnici se narodilo dalších deset miminek

Nové Město na Moravě - Díky vstřícnosti nejen novoměstské porodnice vám na našich stránkách pravidelně „servírujeme" fotografie nejmladších obyvatel žďárského regionu.

Řídil, i když mu to výrok soudu zakázal

Radešínská Svratka – Osobní automobil značky Audi, jehož řidičem byl třiadvacetiletý muž ze Žďárska, zastavili policisté v Radešínské Svratce.

Šedesátiletý řidič felicie nadýchal 3,35 promile

Velké Meziříčí – Přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky se dopustil šedesátiletý šofér Škody Felicia, kterého velkomeziříčští policisté kontrolovali v ulici Třebíčská.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT