U sjezdovky se činil od deváté hodiny. Před jedenáctou hodinou přicházeli první nedočkavci. „Lidé už se hodně ptají, zájem je velký. Zabijačka je zpestřením dne nejenom pro dospělé, ale především pro děti. Některé to ani neznají. Dívají se, všímají," potvrdil řezník František Jurek.

Prase, ze kterého postupně pod řezníkovýma rukama vznikaly jitrnice, jelita, tlačenka, škvarky, červená polévka, prostě všechny dobroty, co k zabijačce patří, vážilo 120 kilogramů. „Na svah však bylo přivezeno koupené v půlkách. Veterinární zákon zakazuje veřejné zabijačky. Snad se to brzy změní," posteskl si Jurek.

V jedenáct hodin se už před prodejním stánkem tvořila dlouhá fronta. Ochutnávka prvních jitrnic, jelit, tlačenky či ovaru byla připravena. „Přišel jsem vyloženě kvůli zabijačce. Já jsem si dal ovar, dcera tlačenku. Je to výborné," liboval si Jaroslav Pospíšil z nedaleké Oslavice. Na zabijačce na Fajtově kopci byl podruhé. „Až pojedeme domů, koupím si ještě jitrnice," dodal Pospíšil. Své nadšení z vepřových hodů neskrývala ani Dana Bernatová z Velkého Meziříčí. „Je to tu super. Chodíme každý rok. Prozatím jsem si dala polévku a škvarky. Zabijačku si děláme doma také samy. A která je lepší? Obě jsou dobré. I ta naše, je v ní totiž srdíčko," sdělila Bernatová.

A přestože počasí bylo opravdu zimní, zabijačku doprovázelo husté sněžení, škvarky, červenou polévku anebo ovar si vychutnávala Sylva Střechová. „Zabijačku jsme měli před měsícem doma, ale manžel má zabijačkové speciality moc rád, takže jsme si je nemohli na Fajtově kopci nechat ujít. Moc se nám tu líbí. Hudba je báječná, počasí je fajn. Vůbec nevadí, že sněží, ba naopak. Kdyby tady okolo byla tráva a zeleno, nemělo by to tu tu správnou atmosféru," míní žena.

Celou akci na sjezdovce okořenila čtyřčlenná kapela. Většina muzikantů pocházela ze skupiny Žízeň, draftován byl harmonikář a zároveň frontman seskupení Kopr band. Na Fajtově kopci nebyli žádnými nováčky. „Hrajeme tu už několikátý rok, je to v podstatě tradice. Na repertoáru máme lidovky od Šumavy po Tatry. Takové ty klasické, které můžete slyšet po hospodách. Někdy zabrousíme k novějším písním," řekl harmonikář Rostislav Pátek s tím, že oni zabijačku tuze rádi. „Máme rádi všechno, jsme totiž všežrouti," dodal s úsměvem muzikant.