„Tato houba roste od listopadu až do března v parcích a v zahradách, a to především na pařezech či kmenech listnatých stromů. Lze ji upravovat na všechny možné způsoby, jenom nožky by měli lidé vynechat, protože jsou hodně tuhé,“ poznamenal Oldřich Pojezný.
Podle mínění mykologů patří penízovka sametonohá mezi chuťově nejlepší houby. „Shodli jsme se na tom i s naším předním mykologem Vladimírem Antonínem. Předčí hříbky i všechny ostatní houby. A v literatuře bývá dokonce vedena i coby léčivka, jako zdravotně významná,“ potvrdil Oldřich Pojezný.
Vánoční houba se používá v lidovém léčitelství coby přírodní antibiotikum k léčení zánětů, různých kožních onemocnění, k léčbě alergií i astmatu nebo jako prostředek proti nespavosti a k podpoře imunitního systému. Jsou jí mimo jiné připisovány i protirakovinné účinky, zlepšuje prý činnost slinivky a čistí pokožku.
Trsy žlutohnědých penízovek rostoucích v zimě na pařezech a kmenech listnatých stromů si nelze s ničím jiným splést. „Starší houby ztmavnou do červenohněda. Klobouk sametky bývá trochu lepkavý, jakoby potažený slizem. Proto se někdy špatně čistí, ale stojí to za to,“ uvedl Oldřich Pojezný, který se dokonce pokusil si na své zahradě vypěstovat vlastní houby.
„U Cihelského rybníka v Novém Městě na Moravě rostl javor, který už nebyl v dobré kondici. Na jeho kmeni se pravidelně v zimě objevovaly penízovky, ty jsem si tam chodíval sbírat. Nakonec jsem se dohodl se správcem novoměstské zeleně, že si strom koupím, pokácím a odvezu na zahradu. Nařezal jsem z kmene špalky a rozmístil je po zahradě. Občas jsem je i zaléval, aby neztrácely vlhkost. Penízovky na nich sice už rostou, bohužel ne v takové hojné míře, jak jsem si původně představoval,“ postěžoval si novoměstský mykolog.
Penízovka sametonohá ovšem není jedinou jedlou houbou, kterou lze v zimní přírodě najít. „Roste také jidášovo ucho. Viděl jsem jej naposledy někdy v polovině prosince, ale určitě ho lze najít i nyní. Je to houba, která z devadesáti procent roste na větvích černého bezu, i když se dá nalézt i jinde. Jde o kulinářsky výtečnou houbu, já ale přesto nedám dopustit na penízovku,“ usmál se Oldřich Pojezný.