Dalo by se říct, že je to v podstatě příspěvek jednotlivých domácností na činnost sboru, protože železo, které lidé hasičům nachystají, dávají naprosto dobrovolně a zdarma.

„Železný šrot sbírají rokytenští hasiči již několik let. Je pravda, že dříve měli místní občané zásoby větší a každoročně se podařilo nashromáždit několik tun šrotu. Poslední tři čtyři roky jsou zásoby menší. Nicméně jsme vděčni za každé kilo šrotu, jelikož se jedná o jeden z mála příjmů sboru," nechal se slyšet hasičský velitel Libor Přibyl.

Peníze na Den dětí

I na první pohled jednoduchá akce s sebou nosí hned několik úskalí. „Vždy trochu bojujeme s účastí na těchto akcích, protože zájem o aktivní činnost nemají zdaleka všichni členové sboru a členská základna není nějak velká. Zatím se však podařilo dát dohromady alespoň šest až osm lidí, kteří projdou obec a naloží předem připravené hromádky u jednotlivých domácností," vysvětlil další z rokytenských hasičů Jakub Nečas.

To ale není vše, co úsilí některých jednotlivců dokáže dokonale zhatit. „V poslední době čím dál častěji narážíme na další problém. Obyvatelé musí vše nachystat na poslední chvíli, protože pokud to někdo připraví ve větším předstihu, šrot neskončí v rukou hasičů. Vždy jsou v tuto chvíli v pohotovosti velice aktivní nepřizpůsobiví občané, kteří zvládnou alespoň něco odvézt před svozem hasičů. Ne jinak tomu bylo i letos, naštěstí zmizela připravená hromada jen u jednoho domu," povzdechli si členové Sboru dobrovolných hasičů Rokytno.

Nakonec se ale pokaždé podaří nějaký šrot dovézt a následně také prodat. Vydělané peníze se v pokladně spolku dlouho neohřejí. „Část obnosu věnujeme na uspořádání Dětského dne, kde dáváme dětem různé ceny a mají zdarma i občerstvení. Pokud něco zbude, pořídíme nějakou vycházkovou uniformu či jinou výstroj," řekl velitel.