„Za dobu co zde dělám kastelána se tu natáčelo asi šedesát pohádek. Natáčení této probíhalo jako u ostatních. Vždycky je to stejné, štáb si pronajme hrad, přijedou herci a po nasbírání materiálů odjedou,“ podělil se o zkušenosti kastelán hradu Zdeněk Škrabal.

Jak již zmínil kastelán, není to poprvé, co si filmaři jako kulisu pro své dílo zvolili právě Pernštejn. „Hrad se objevil také v pohádkách Sedmero krkavců, Pták Ohnivák, Jak se budí princezny, Šťastný smolař, ale také v hororu Upír Nosferatu nebo v italském seriálu Princezna Fantaghiro a desítkách dalších televizních děl,“ doplnila informaci Linda Vojancová, PR manager zajímavých míst, měst a kulturních akcí.

Muzeum historických vozidel v Bystřici ukrývá skutečné poklady.
Muzeum v Bystřici: Dakarská motorka i kočárek z Četnických humoresek, podívejte

V pohádce Zakletá jeskyně hrají herci jako Táňa Pauhofová, Ondřej Kraus nebo Jan Dolanský. Natáčelo se také na Slovensku v Jánošíkových dierách u Terchové, v okolí Súľovských vrchů, ve skanzenu ve Vychylovce a na Moravě v historických kulisách gotického hradu Pernštejn.

Hrad se nachází na Českomoravské vrchovině u osady Pernštejn. Nabízí osm prohlídkových okruhů a vede k němu několik naučných stezek.