„Pokud fronta vznikne, pak to bývá v dlouhé dny - v pondělí a ve středu. V nejhorších chvílích žadatelé musejí počkat tak tři čtvrtě hodiny. Jinak odbavujeme průběžně nebo do 15 až 20 minut. Otevřeno máme od sedmi hodin a denně teď odbavíme okolo 150 žádostí o cestovní doklad. Doporučuji proto přijít v jiný den než v pondělí či ve středu,“ uvedla Marie Navrkalová z pasového oddělení jihlavského magistrátu.

„Stav je mírně lepší než v obdobné době v loňském roce, ale lze očekávat, že počet žádostí poroste,“ sdělil mluvčí žďárské radnice Jakub Axman. Delší čekací doba je ve Žďáru nad Sázavou zatím, stejně jako jinde na Vysočině, jen v obvyklých časech náporu v pondělí a ve středu odpoledne. I tady nabírají žádosti každý pracovní den od sedmi ráno.

Například v Pelhřimově nyní mívají okolo 100 žádostí o nový pas za den. V Havlíčkově Brodě má nyní zájemce o pas žádost vyřízenou do 20 minut. Zjistila to Světlana Pátková z tamního městského informačního centra.
Stejně tak tomu je v Třebíči. Na vyhotovení pasu je lhůta jeden měsíc, zpravidla ovšem bývá hotový do dvou až tří týdnů.

Sporadicky se objevují i žadatelé o „bleskový“ pas, který musí být hotový do šesti pracovních dnů. Dospělý za něj platí čtyři tisíce, dítě do 15 let pak dva tisíce korun. „Dívala jsem se do statistiky a za první čtvrtletí loňského roku jsme měli 11 žádostí o bleskový pas, letos za stejné období jich bylo 23. Máme zkušenost, že bývá hotový do čtyř dnů,“ vypočítala Marie Navrkalová z oddělení cestovních dokladů v Jihlavě.

Ve Ždáru nyní přijímají okolo pěti žádostí o „blesk pas“ týdně. V Třebíči bylo takových cestovních dokladů v dubnu a v květnu vydáno 15 a v Brodě jich vyřizují okolo pěti měsíčně.

Ilustrační foto
Psa nechali uvázaného u obchodu

Od 2. července bude možné pořídit si „superblesk pas“. Bude hotový do druhého dne. „Bude obsahovat biometrické údaje a žadatelé si jej budou moci vyzvednout v Praze,“ vysvětlila mluvčí třebíčské radnice Irini Martakidisová. Marie Navrkalová z jihlavského pasového oddělení je přesvědčená, že o „superblesk pas“, který dospělého vyjde na šest tisíc korun, i přes vysokou pořizovací částku zájem bude. „Protože to mnohým opravdu vyřeší kritickou situaci,“ říká Navrkalová.

Jak uvádí na svých webových stránkách třebíčská radnice, občanský průkaz lze jako cestovní doklad použít v případě cesty do zemí Evropské unie a také na Island, do Norska, Lichtenštejnska, Švýcarska, Albánie, Bosny a Hercegoviny, Černé Hory, Makedonie, Srbska, Gruzie a Moldavska. K cestě do Kosova potřebují lidé platný cestovní pas.

Co potřebuji k vyřízení pasu:
K vyřizování pasu je žadatel povinen předložit platné doklady totožnosti (občanský průkaz, řidičský průkaz, cestovní pas), případně svůj rodný list. Správní poplatek se platí už při podání žádosti o vydání cestovního pasu. Je to 600 korun, žadatel mladší 15 let platí 100 korun.  Zdroj: MÚ Třebíč