Ocenění jí přinesl její koníček, ve volném čase tvoří takzvané reborn panenky – realistické panenky, jež vypadají díky pečlivě vypracovaným detailům jako skuteční novorozenci. „Tvoření reborn panenek se věnuji tři roky. Panenky jsem měla vždy ráda, a když jsem objevila reborny, chytlo mě to. Je to krásný, i když, hlavně ze začátku, trochu nákladný koníček," usmívala se Tamara Dufková.

Do soutěže své panenky přihlásila na naléhání kamarádek a známých, kterým se její panenky líbily. „Nejdřív se mi do toho moc nechtělo, ale osmělila jsem se, a úspěch byl pro mě velkým překvapením. Mám z cen ohromnou radost," svěřila se Dufková.

Základem pro vytvoření reborn panenky je „rozmontovaná" panna – sada jednotlivých dílů. Hlava, ruce a nohy jsou vinylové, tělíčko zpravidla látkové. Díky tomu je panenka tvárná a ohebná. Tvůrce tedy „stavebnici" poskládá, a pak už modeluje jedinečné mimino.

Sériový originál

„Panenku nakonec vymalujete, a to několika vrstvami barev. Každá vrstva se vypaluje a na závěr se dá ještě matný lak, který fixuje barvu. Panenky tedy odolají otěru a jsou omyvatelné," popsala Dufková. Panence se pak dodělají detaily – dokreslí se nehtíky, vpichují se řasy a vlasy, nebo se namalují stejně jako obočí. Nakonec se tělíčko vycpává a vytěžkává, většinou pak váží kolem dvou kilogramů. „Já používám dezinfikovaný křemičitý písek a docpávám polyesterovým vláknem," řekla Tamara Dufková.

Panenku tvoří asi dva týdny, s vpichovanými vlasy třeba měsíc. Základní sady – „kity", kupuje zpravidla v zahraničí. Kity mívají certifikát pravosti, který vydává tvůrce modelu. V řadě se jich vyrobí třeba tisíce stejných, „rebornisté" na nich ale vymodelují panenky zaručeně jedinečné.

Tamara Dufková občas některou panenku prodá a koupí zase další základní sadu. „Pak už je to koníček, který se takto živí sám a nezatěžuje váš rozpočet. To je dobré, protože materiál je stále poměrně drahý," poznamenala jejich autorka ze Znětínku. Sady dílů se prodávají za cenu kolem čtyř tisíc korun.

Spoustu panenek si ale nechala. „Když na ní pracujete tak dlouho, nechce se vám pak každou prodat," řekla Dufková. „Jak ale panenky prodám, zas mám krásné ohlasy od nových majitelek. Takže mi dělá radost, že jsem udělala radost jim," dodala s úsměvem.

„Nevím, co si o ní mám myslet, vidím takovou panenku zblízka poprvé, a připadá mi přinejmenším zvláštní," prohlížela reborn panenku Zdeňka Jašová. „Lidem se většinou líbí, ale ano, někdo je vnímá rozporuplně, zvlášť když je vidí prvně. Nejsou ještě tak známé. Jedna paní mi říkala, že se jí nelíbí právě proto, že jsou až moc realistické," zmínila Tamara Dufková. „Pro mě je to ale klasická sběratelská panenka, prostě model mimina," usmála se Tamara Dufková.