Jak vyplynulo z dnešní ankety, několik desítek zařízení na výrobu ovocného destilátu v kraji bude odpočívat do konce srpna, kdy se v pálenicích objeví první zahrádkáři s třešněmi či letními hruškami.

Pálenice ve Smrčné na Jihlavsku ukončila sezonu uplynulou sobotu, o 1,5 měsíce později než loni. Společnost Lipa v Brtnici dopálí kvas asi za týden. "Sezona byla švestková," uvedla majitelka Ilona Slavíková. Na rozdíl od předchozího roku, kdy pálenice v kraji měly kvůli nedostatku ovoce jednu z nejhorších sezon, Slavíková zhodnotila končící výrobu jako lepší průměr.

Pálenice Adolphe Böhm v Úsobí na Havlíčkobrodsku bude v provozu až do začátku června. "To je spíš výjimka, většinou se končí dřív," řekl provozovatel Vladimír Klubal. Lidé ještě stále vozí vlastní kvas a zpracovává se i zásoba, již z ovoce zákazníků pálenice připravuje ve vlastních tancích.

I v tomto provozu švestky z větší části vytlačily jinak obvyklou pálenku z hrušek a jablek, což zahrádkáře těšilo. Klubal podotkl, že kvalita slivovice časem stoupá, pokud je dobře uskladněna. Nejlépe se jí daří ve skleněných lahvích v chladu, suchu a temnu. "Pak drží mnoho let, na rozdíl od jiných destilátů, kde se třeba aroma rozpadne," dodal.

Za vypálení litru pálenky s padesátiprocentním obsahem alkoholu zahrádkáři na Vysočině platili od 118 do 135 korun, podobně jako o rok dříve. Cena je v porovnání s pálenkami v obchodech nižší díky výhodnějšímu zdanění. Obliba ovocných destilátů stále stoupá, a to i kvůli tomu, že zpracovatelské firmy přebytečné ovoce ze zahrádek již téměř nevykupují.

Podle údajů Unie destilatérů je v celé republice evidováno 460 pěstitelských pálenic, z nich skoro polovina na Moravě. Každým rokem v průměru přibývá šest až osm nových provozů.