Více než pět desítek nadšenců vyšlo společně a s písní z odraneckého hřiště směrem k nedalekému lesnímu rybníčku, kterému je přezdíváno „jezero Chuur núr".

Mnozí z těch, kteří se účastnili odraneckého novoročního koupání, už dobře věděli, co a jak, jiní tam byli úplně poprvé. Průvodce a duchovního vůdce všem přítomným dělal režisér, scénárista, kameraman a producent Zdeněk Novotný-Bričkovský, který s kytarou v ruce kráčel v čele průvodu a dodával účastníkům podniku písní odvahu.

Dobytí jezera

„Polární píseň pánů Svěráka a Uhlíře nás bude po celou dobu posilovat a hlavně bude posilovat odvážlivce, kteří vstoupí do vody, aby svůj záměr opravdu uskutečnili," sliboval Zdeněk Novotný-Bričkovský všem přítomným.

Poté, co se průvod přiblížil k lesu, pro některé z přítomných nastala chvíle rozhodnutí.

„Jsme tady už podruhé. Zpočátku jsme se přišli jenom koukat, ale přítele to nakonec tak vyprovokovalo, že se svlékl a vlezl do té ledové vody také," řekla s úsměvem Květa Konárová z nedalekého Koníkova. „Já jsem k tomu ale zatím nenašla odvahu," dodala žena.

Kusy ledových ker byly vytaženy na břeh a lesní rybníček se změnil na očistnou lázeň pro vyvolené. Ale ještě před tím bylo „jezero" symbolicky požádáno o vydání dobré léčivé energie a předání síly. Průvod lidí lesní rybníček nejdříve obešel kolem dokola a vůdce odvážlivců, ještě než se svlékl a vlezl do chladných vln, do nich odlil trochu „živé" vody z láhve, kterou přinesl s sebou.

Poté už nastala chvíle pravdy a odvahy. Více než desítka statečných svlékla v sychravém chladném dni téměř všechen oděv a vstoupila do ledové vody.

Těm, co přihlíželi, byla zima jen ze samotného pohledu na koupající. Mezi odvážné „polární" muže se zařadila i jedna žena, která si novoroční očistnou lázeň také nenechala ujít. A protože, jak řekl Zdeněk Novotný-Bričkovský, „pro zdravé tělo je důležitá také prevence", posílili se všichni, kdo vystoupili z vody, okamžitě „živou" vodou, která je neprodleně zahřála zevnitř.

Odranec má své novoroční koupání už za sebou. A ti, kteří se letos do chladných vln „jezera" neodvážili, to mohou zkusit zase za rok.