Poslední restaurace ve středu města zavřela loni na podzim. „Od té doby se nic nezlepšilo. Byli jsme zvyklí chodívat například do Romantiky nebo do restaurace U Pasáčka. Teď nemůžeme ani jedno z toho. Je to velká ostuda. A to sem co nevidět přijedou fanoušci z ciziny kvůli biatlonu. To nebude moc pěkná vizitka, když se projdou po našem městě a nebudou se mít kde najít,“ posteskla si zdejší obyvatelka Dana Černá.

Nové Město na Moravě. Pohled z věže kostela svaté Kunhuty.
Nové Město v zimě. Záběry z věže kostela svaté Kunhuty jsou unikátní, podívejte

Aby místní o teplé jídlo nepřišli, rozšířily některé podniky na náměstí svou nabídku.

„Jsme sice pekárna, ale od loňského října jsme navíc začali vařit polévky na zahřátí. A to právě kvůli tomu, že zdejší restaurace vymizely. Lidé si na polévky od nás zvykají pomalu. Denně navaříme okolo deseti porcí. Ale snažíme se, aby byla pokaždé jiná. Nemůžeme přesto restaurace úplně nahradit,“ přiblížila snahu zaměstnankyně pekárny Nikola Slámová.

Zdroj: Deník/Jiří Kašpárek

Nabídku polévek využívá například Katarina Šajnerová. Často však kvůli jídlu zavítá i do okolních měst.

„Například ve Žďáru je dobrých restaurací hned několik. Nebo si autem zajedu do Horního Dvora, což je kousek za Novým Městem. Ne vždy se chce totiž člověku doma vařit. Kaváren tu máme hned několik, ale ty jsou spíše na zahnání chuti. Jsem ráda aspoň za ty polévky. Pro ně si chodím s nosičem,“ zhodnotila obyvatelka Nového Města na Moravě.

V centru Nového Města na Moravě není restaurace

Poslední zde skončila loni na podzim

Pekárna na náměstí začala vařit polévky

Na konci února přijedou tisícovky turistů

Od 27. února do 5. března zde bude Světový pohár v biatlonu

Restaurace z přibližně desetitisícového sídla nevymizely kompletně. „Na výběr tu ale máme prakticky jen ze dvou podniků. Jídlo si můžeme dát v Kozlovně U Dvou koček nebo v Maršovské rychtě. Nevaří tam špatně, jen chybí konkurence,“ řekla Šajnerová, které chybí ještě jedna věc. „V létě jsem si užívala, když jsem se mohla naobědvat na venkovní zahrádce. Teď je zima, takže to úplně nevadí. Jenže hrozí, že to tak zůstane i přes letní měsíce,“ dodala žena.

Větší rozmanitost kuchyně schází také turistce Marii Sobolové. „Nebývám zde často. Přijela jsem ze Strážku, což je vesnice kousek za Žďárem. Kdybych si někam v Novém Městě chtěla zajít kvůli rodinné sešlosti, tak ani nemohu. Kavárny na to ideální nejsou,“ zamyslela se Sobolová.