Tu pořádají obecně prospěšná společnost Chaloupky společně s Bratrstvem Žďárských vrchů, start je v Krátké u Sněžného. Cílem sedmého ročníku orientačního pochodu či běhu je zdolání všech 16 (17) osmistovkových, anebo jen vybraných vrcholů Žďárských vrchů v průběhu čtyřiadvaceti hodin, což znamená v době od první sobotní minuty do sobotní půlnoci.

„Účastníky čekají krásné výhledy do okolí i putování krajinou a přírodou Žďárských vrchů. Pro všechny je připraven účastnický list a talíř horké polévky na závěr. A pro ty, co zdolají všechny osmistovky, také originální odměna s pořadovým číslem osmistovkaře,“ přiblížil Jan Uher ze společnosti Chaloupky.

Start a cíl podniku je ve statku číslo 2 v Krátké u Sněžného od 0:00 s návratem do 24:00. Startovné pro zdolání všech vrcholů činí 200 korun při přihlášení s platbou předem, 250 korun lidé zaplatí na místě a na stovku vyjde startovné pouze pro vybrané vrcholy. V ceně je startovní průkaz, GPS souřadnice všech inkriminovaných vrcholů a účastnický list, po návratu pak polévka, čaj, teplá sprcha a možnost přenocování.Podrobnější informace a možnost přihlášení jsou na www.bratrstvo-zdarskych-vrchu.

Sobota bude navíc i dnem konání letošního Kráteckého jarmarku. „Komu se nebude chtít pochodovat, nebo se vrátí včas a bude mít sílu na rozdávání, může si užít jarmark. K vidění a zakoupení budou věci dřevěné, keramické, látkové, ale i šperky, med a košíky všech velikostí. Pro mlsné pusy bude připravena horácká polévka, pajerské koláče, pivo, bezová limonáda, buřty a další pochutiny. Na místě také bude k vyzkoušení kovárna, k prohlédnutí výstava nazvaná Příroda Vysočiny a o hudební vyžití se postará harmonika,“ doplnil Jan Uher.