Soutěž je určena pro studenty 3. ročníku daného oboru, zároveň soutěžící musí do konce letošního roku dovršit maximálně věk 20 let. Studenti se utkají v několika disciplínách. Součástí soutěže je test z pravidel silničního provoze, teoretický test z technologie oprav motorových vozidel a zemědělských strojů, ale i oprava a seřízení motoru či ruční zpracování kovů.

Soutěžící ze všech koutů republiky spolu s pedagogickým doprovodem se sjedou do Bystřice již ve středu 19. dubna. Ubytováni budou v prostorách Domova mládeže při VOŠ a SOŠ Bystřice. Samotná soutěž začne ve čtvrtek brzy ráno v prostorách učňovských dílen školy v ulici Kulturní. Pro učitele, kteří na soutěž soutěžící doprovází, bude připraven speciální program. Navštíví vzdělávací centrum Eden a prohlédnou si areál firmy Wera Werk v Bystřici.

Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže se uskuteční v odpoledních hodinách v prostorách Domu mládeže. Všichni zúčastnění získají pamětní list a upomínkové předměty. Pro ty, kteří obsadí stupně vítězů, budou připraveny poháry a věcné ceny. Ty darovali sponzoři soutěže.

Soutěž se uskuteční pod záštitou přehlídky České ručičky, kterou pořádá Jihomoravský kraj. Cílem přehlídky je zviditelnit učňovské školství v očích široké veřejnosti a vyzdvihnout význam řemesel.