Vyhrála zakázku na opravu rybníka Velký Posměch ve Žďáře nad Sázavou. Stavbu firma převzala, poté ale oznámila, že z finančních důvodů chce od smlouvy odstoupit. Žďár v současné době předal zakázku za 6,3 milionu korun nově vybrané firmě Aquasys.

Původní vysoutěžená cena pro firmu SKJ, která práce nezačala, byla 5,1 milionu korun. Společnost SKJ pouze převzala staveniště a vytyčila obvod stavby. „Dále však nepokračovali a na prvním kontrolním dni sdělili, že ani pokračovat nebudou. Předali písemné odstoupení od smlouvy,“ zmínila již dříve Sobolová.

Žďárští sportovci se mohou těšit na novou sportovní halu. Foto: se souhlasem kraje Vysočina
Dobrá zpráva pro žďárské sportovce: ve městě se staví nová hala

Nevyslyšeli ani opakované výzvy radnice k zahájení prací. Své odmítnutí odůvodnili tím, že od podání nabídky stouply náklady na pohonné hmoty, beton a další stavební materiál a zakázka už pro ně nedává ekonomicky smysl. Město bylo nakonec nuceno od smlouvy s firmou odstoupit.

Zadržování vody v krajině

Žďár chce po firmě SKJ vymáhat škody. Firmě město poslalo předžalobní výzvu. „Vzhledem k tomu, že to nepomohlo, chystáme žalobu,“ řekla mluvčí Žďáru Blanka Sobolová. Firmu SKJ kontaktoval o vyjádření také Deník, jednatel firmy Jakub Jurek však na dotazy nereagoval.

V češtině a ukrajinštině si mohou zájemci ve foyer chirurgického pavilonu v Novém Městě přečíst rychlé šípy.
Chirurgický pavilon v Novém Městě obsadily Rychlé šípy. Mluví i ukrajinsky

Firma Aguasys bude na Velkém Posměchu zvětšovat kapacitu, provede úpravy na hrázi a na odtoku. „Se vznikem průmyslové zóny Jamská II je potřeba zvýšit schopnost rybníka chytat vodu. Záměrem města je také zadržovat vodu v krajině z důvodu sucha. Stavba potrvá devět měsíců,“ informoval starosta Žďáru Martin Mrkos. Mluvčí města Sobolová ještě dodala, že získaná dotace městu pokryje částku 5,8 milionu korun.

Obnovy se dočká také další rybník ve městě. Firma Aquasys odbahní Konventský rybník. Také z důvodu zadržení vody. „Projektujeme také parkové úpravy kolem rybníka a vytvoření relaxační zóny, kam budou Žďárané moci chodit odpočívat,“ představil další plány starosta Mrkos.