„Nyní se řeší příprava objízdné trasy," řekla ředitelka jihlavského ŘSD Marie Tesařová. Letos se na státních silnicích v kraji opravuje osm mostů, což je vyšší počet, než bylo v posledních letech obvyklé.

Mosty kvůli chátrání větší péči potřebují. „Tohle je počet, který si představuji, že bychom měli dělat několik let za sebou," podotkla ředitelka Marie Tesařová.

Vysočinou prochází zhruba 420 kilometrů silnic I. třídy. Mostů je na nich kolem sto padesáti, od několikametrových po 470 metrů dlouhé přemostění na obchvatu Moravských Budějovic.

Most ve Štěpánově nad Svratkou je v současné době ve špatném stavebním stavu. Opraví ho českobudějovická firma Edikt. Tamní lidé se po uzavření mostu budou potýkat s negativními dopady husté dopravy.

Nápor aut

„Určitě budeme nějakým způsobem postiženi, protože bude muset být udělaná objížďka, a budou tak trpět naše komunikace," uvedla starostka Šárka Kunčíková. Dále dodala, že Ředitelství silnic a dálnic už slíbilo opravit přemostění na objížďce, aby vydrželo nápor aut.

Obnovy by se na hlavních tazích měl v příštím roce dočkat i silniční most přes železniční trať v obci Lavičky na Velkomeziříčsku, z něhož odpadávají kusy říms. V letošním roce opravují nebo opravovali stavbaři mosty v Dlouhé Brtnici, Štěměchách, České Bělé, Kralicích nad Oslavou, u Karlova na Žďársku a rovněž tři přemostění na hlavní spojce mezi Pelhřimovem a Humpolcem. Oprava čtvrtého mostu tam byla odložena na příští rok kvůli potížím s elektrickým vedením.

Všechny opravy státních silnic na Vysočině budou letos stát kolem 360 milionů korun. Je to jedna z největších částek za poslední léta, ale zase nezačaly žádné novostavby. Výjimkou bude dostavba mimoúrovňové křižovatky k dálničnímu přivaděči v Jihlavě Pávově.

Práce za desítky milionů korun mají začít ještě na podzim. Ředitelství silnic a dálnic nyní dokončuje výběr dodavatele.