„Sochy jsme tvořili přibližně dva měsíce, od června už výstava takříkajíc jede naplno," řekl tvůrce, jemuž s několikametrovými díly z písku pomáhalo osm dalších sochařů. Která ze soch jim dala nejvíc „zabrat", neodhadl. „To je těžké říct, každý má jiný způsob, ale jisté je, že jsme tomu dali všechno," komentoval práci sochař.

Výstava v Lednici potrvá do října. „Pokud ovšem sochy vydrží, doufám, že ano," doplnil Michal Olšiak. Jak tedy lze zařídit, aby několikametrové sochy ze sypkého materiálu vydržely venku několik měsíců? „To je takové naše know-how, co se neprozrazuje," smál se Michal Olšiak. „V podstatě je to tak, že písek je udusaný s vodou, a potom se nahoru nastříká něco jako slupka, která sochy chrání před okamžitým rozbitím třeba za deště. Když ale prší dlouho, nasaje to vodu stejně, a pak to padá. Aby sochy vypadaly dobře, musí se téměř každý den opravovat," přiblížil žďárský sochař. Když začnou padat kroupy, je prakticky po výstavě, a když „jen" prší, ale třeba celý den, je to také hodně špatné. „Zkoušeli jsme sochy i přikrývat, ale když fouká, může plachta sochy úplně rozbít," připomněl Olšiak.

Sochy v Lednici vytvořili umělci z asi sedmi set tun mořského písku, odkud ale je, nechce Olšiak prozradit. „I to patří k know-how, sháněl jsem ho dlouho. Po pískárnách jsem jezdil dva roky, než jsem ten písek sehnal, a jsem rád, že jsem ho našel. Je z destinace, jež není tak daleko jako moře, ale je mořský – pochází z místa, kde dřív moře bylo," prozradil Olšiak okrajově.

Přehlídka soch v Lednici je jakýmsi průřezem českou historií. „Bereme to trochu s nadsázkou – nechtěli jsme vysochat dějepisnou učebnici, výstava prostě zachycuje rozmanité věci z české historie – začíná u trilobitů, a třeba přes kněžnu Libuši a Karla IV. jsme se dostali až ke Krtečkovi. Zkrátka jsme se snažili, aby to byla zábava a aby tam bylo něco i pro děti. Zájem o výstavu je velký," řekl žďárský sochař.

Michal Olšiak je hodně známý svými monumentálními betonovými sochami, umísťovanými v krajině, ale i práci s pískem se věnuje pravidelně. V sochání z písku se účastnil i několika mezinárodních mistrovství. Obrazy maluje většinou olejem, má za sebou několik samostatných výstav. Ve Žďáře nad Sázavou je od komunálních voleb 2014 také zastupitelem.