Předpokládaný termín zahájení stavby ale byl už 1. srpna. „Mysleli jsme, že to bude dříve, ale u dotovaných akcí musí být všechny smlouvy a postupy odsouhlasené. Ve čtvrtek se koná kontrolní den, kde bude doladěn harmonogram prací," vysvětlil místostarosta Ladislav Bárta s tím, že doufá, že se zdržení neprojeví do termínu otevření. Ten je oficiálně naplánován na příští rok na Mezinárodní den dětí, tedy 1. června 2014.

„Termín dokončení podle smlouvy o dílo je v dubnu 2014," doplnil ještě Petr Fuksa z městského odboru rozvoje a územního plánování.

Město získalo na projekt Žďárského Santiniho okruhu za poznáním a aktivním vyžitím, jenž kromě modernizace areálu u Pilské nádrže obnáší také úpravy v okolí kostela svatého Jana Nepomuckého, prostředky z Regionálního operačního programu Jihovýchod. Rozpočet činí 33,42 milionu korun, dotace pak 85 procent z celkových uznatelných nákladů. Zatímco v sousedství vodní plochy vzniknou multifunkční hřiště sportoviště pro předškolní, mladší a starší děti, fitpark, discgolf, minigolf nebo lanová dráha, práce v okolí památky Unesco na Zelené hoře spočívají v rekonstrukci povrchu stávající komunikace ze severozápadní strany a přeložce veřejného osvětlení. Doplněn bude mobiliář a zeleň.

„Ve výběrovém řízení, do kterého se nahlásili celkem tři uchazeči, zvítězila s nejlepší cenovou nabídkou česko-rakouská společnost. Jedná se o firmu Habau CZ z Českých Budějovic a Held & Francke Baugesellschaft z rakouského Lince," sdělil místostarosta Ladislav Bárta.