Charitativní projekt Movember, pod jehož názvem je skryto skupinové holení, se uskuteční 28. listopadu v recepci chirurgie novoměstské nemocnice, která se pro tuto příležitost v době od 12 do 16 hodin promění v improvizované holičství. „Celou akci podporuje Střední škola obchodní a služeb ve Žďáře nad Sázavou. Studenti oboru kadeřnictví budou ve středu odpoledne muže holit pro dobrou věc. Muži tak přispějí hlavně sami sobě,“ vysvětlila tisková mluvčí novoměstské nemocnice Tamara Pecková.

Lékaři z novoměstské urologie se snaží touto akcí upozornit na důležitost preventivního vyšetření nádorů prostaty a varlat. „Vyšetření je v naší ambulanci prováděno novým špičkovým ultrazvukovým přístrojem a k dispozici máme i novou moderní laboratorní diagnostiku nádorů prostaty z odběru krve,“ uklidňoval ty, kteří by snad z vyšetření měli strach, lékař urologického oddělení Jiří Janů.

„Vyšetření prostaty je vhodné u mužů starších 50 let, kteří nebyli během posledních dvou let vyšetřeni. Na prevenci by určitě měli myslet i muži nad 45 let v případě, že byl jejich blízkému příbuznému diagnostikován karcinom prostaty. Vyšetření varlat není věkově limitováno,“ dodal Jiří Janů.

A jak hodlá nemocnice zajistit dostatečný počet odvážlivců, kteří budou ochotni se vzdát své mužné okrasy? „Abychom měli vůbec koho holit, poprosili jsme o spolupráci sportovní oddíly ze Žďáru nad Sázavou a z Nového Města na Moravě. Vousáče slíbili dodat žďárští hokejisté, novoměstští fotbalisté a ragbisté. I mezi doktory novoměstské nemocnice se našli odvážlivci, kteří se v listopadu nebudou holit pro dobrou věc. Skoro povinně to mají naši urologové, ale připojí se i lékaři z jiných oddělení, například z patologie,“ dodala Tamara Pecková.

Jen málokterý z hrobů na novoměstských hřbitovech zůstane na Dušičky bez zapálené svíčky.
OBRAZEM: Město položilo věnce na hroby osobností