Například jihlavský magistrát přispíval svou troškou do mlýna už na jaře. V podzimní druhé vlně sice nemají peníze na přímou podporu, se založenýma rukama ale nesedí. „ Odpouštíme nájemné městským společnostem, vlastím firmám a obchodním společnostem. Pomáháme také vlastním organizacím, mezi které patří například různé kulturní organizace nebo zoologická zahrada. Právě do zoo jsme investovali například pět a půl milionu korun. Dále odpouštíme, zisky, odpouštíme pachtovné, odpouštíme nájmy, to se týká městských organizací,“ vyjmenoval mluvčí jihlavského magistrátu Radovan Daněk.

Pomoc nabízí i ostatním podnikatelům a firmám, které ve městě sídlí. „ Nemůžeme odpustit nájem plošně všem. Snažíme se ale pomoci firmám, které nejsou městské. Doporučujeme, radíme a pomáháme s vyřízením žádostí do vládního programu, kde mohou podnikatelé získat až padesát procent nájmu. Odkazujeme je i na další celostátní programy,“ popsal Daněk.

Svatomartinský průvod v Jihlavě.
Svatomartinské letos ochutnáme doma. Pojďme si připomenout loňské oslavy

O pomoci živnostníkům budou jednat také radní v Pelhřimově. „ Město Pelhřimov problematiku nájemného případně finanční pomoci podnikatelům, kteří jsou v nebytových prostorách města, projedná na řádné schůzi rady města. Ta proběhne čtyřiadvacátého listopadu,“ informovala mluvčí pelhřimovské radnice Andrea Unterfrancová. Radní už na jaře podobnou pomoc schválili, kdy nájemníkům prodloužili splatnost nájemného.

Na pomoc vyrazila také radnice v Třebíči. Stejně jako na jaře v začátku pandemie město i nyní odpustí nájemné v městských budovách ve výši poloviny nájemného za čtvrtletí, tedy za tři měsíce.

Podnikatelům, kteří nepodnikají v městských prostorách a museli své provozovny zavřít, pak poskytne peněžitou pomoc. „Hledali jsme proto možnosti, jak dopady krize z pozice města alespoň trochu zmírnit. Město není schopno ze svého rozpočtu podpořit všechny podnikatele, celkem zde působí zhruba patnáct tisíc podnikajících osob a firem. Rozhodli jsme se podpořit ty, kteří jsou celou krizí nejvíce postiženi a museli své obchody a provozovny uzavřít,“ vysvětlil starosta města Pavel Pacal.

Trenér dorostenců jihlavské Dukly Marek Melenovský byl vděčný za to, že  jeho svěřenci mohli vyjet na led a po dlouhé době si zatrénovat a zahrát mezi mantinely.
Kluci si ledu vážili, i když je to určitě muselo bolet, říká trenér Melenovský

Zažádat si o finanční příspěvek mohou podnikatelé a firmy od šestého do pětadvacátého listopadu. „Jednoduchý formulář si stáhnou na webu města a vyplněný jej mohou poslat datovou schránkou, poštou nebo e-mailem. Peněžní pomoc je určena pro všechny, kteří mají provozovnu a sídlo firmy na území města Třebíče. Žadatel si může žádat o maximálně 10 tisíc korun,“ doplnila mluvčí třebíčské radnice Irini Martakidisová.