„Je to otázka jednoho či dvou měsíců, kdy můžeme ještě nějaké úlomky najít," potvrdil šéf oddělení meziplanetární hmoty Astronomického ústavu Akademie věd České republiky Pavel Spurný.

Odborníci mají už výsledky expertiz, které mohli uskutečnit díky nálezu dvou meteoritů, z nichž jeden objevili poblíž Nové Vsi a druhý v okolí Vatína na Žďársku. „Dnes už víme, že meteorit je poměrně křehký. Velice rychle ztrácí vzezření, na jehož základě se dá identifikovat. Jde o málo soudržný materiál, už teď si myslíme, že absorboval hodně vlhkosti a předpokládáme, že některé úlomky jsou už rozpadlé," informoval dále Pavel Spurný.

Nepřáteli astronomů jsou v tomto případě zemědělci. Jakmile totiž vypuknou první jarní práce na polích, meteority, které se v takovýchto lokalitách nachází, nenávratně zmizí.

Odborníci si ale s touto skutečností příliš hlavu nelámou. „To nejpodstatnější už se stalo, máme dva úlomky. Každý další nález je zajímavý, ale už není rozhodující," vysvětlil Spurný.

Přesto astronomové stále organizují hledací akce, na nichž jim vydatně pomáhají i dobrovolníci z řad nadšených amatérů. „Víme o tom, že další kusy tam někde jsou, ale nedají se přesně lokalizovat, můžeme definovat pouze pádovou oblast. Teď už záleží jen na tom, kdo bude mít štěstí a podívá se ve správnou chvíli na to správné místo," usmál se Pavel Spurný. „Menší hledací akce jsme podnikli, ale zatím jsme nic dalšího nenašli. Průběžně chodíme do terénu, pomáhají nám i skupiny amatérských astronomů, ale zatím nic," dodal Spurný.

Výsledky odborné expertizy budou nejprve prezentovány ve vědeckých publikacích, teprve poté je astronomové představí i laické veřejnosti. Ta bude moci spatřit úlomky „hvězdného kamene" nalezené na Vysočině i na vlastní oči. „Úlomky budou vystaveny v expozici meteoritů v Národním muzeu v Praze, ale nebude to v dohledné době," vyjádřil se Pavel Spurný.

Na něco se ale příznivci astronomie mohou těšit už nyní. „Slíbil jsem hledacímu týmu, že jim o tom udělám přednášku. Už je naplánovaná, uskuteční se 26. března v jihlavském Muzeu Vysočiny," prozradil Pavel Spurný.

------------------

Meteority

Jasný meteor ozářil východní polovinu České republiky večer v úterý 9. prosince 2014. Pádová oblast úlomků tvořila pás 4 kilometry široký a 30 kilometrů dlouhý, který se táhl od Vírské přehrady po Bohdalov, přičemž největší meteorit by měl ležet nedaleko Rudolce. K prvnímu nálezu meteoritu, který vážil 5,93 gramu, došlo 20. prosince loňského roku u Nové Vsi u Nového Města na Moravě. Podruhé se na astronomy usmálo štěstí 12. ledna 2015. Meteorit, nalezený u Vatína, vážil 40 gramů.