Jan Blažej Santini-Aichel se proslavil jedinečným stylem barokní gotiky. Již tuto sobotu a neděli si věřící připomenou narození významného architekta. „Jelikož se Jan Blažej Santini narodil třetího února, v sobotu 5. února se uskuteční vzpomínkové mše na Zelené hoře. Do dalších třiceti kostelů na Žďársku jsme zaslali žádost o připojení se k oslavě narození této významné osoby,“ uvedla místostarostka města Ludmila Řezníčková.

Poutní areál na Zelené hoře je od roku 1994 zapsaný do seznamu památek UNESCO. „Po otevření hrobu a potvrzení mučednické smrti Jana z Nepomuku se opat cisterciáckého kláštera ve Žďáře na Sázavou Václav Vejmula rozhodl postavit budoucímu světci první kostel na Moravě. K realizaci stavby vyzval geniálního architekta Jana Blažeje Santiniho Aichla,“ uvádí k historii zástupci spolku Putování za Santinim.

Oslavy výročí vysvěcení poutního kostela připravuje radnice s římskokatolickou farností a právě i se spolkem Putování za Santinim. „Město Žďár ale plánuje i akce vlastní. Významnou událostí bude osmadvacátého srpna fontána na Konventském rybníce. Tu vytvoří asi čtyřicet hasičských proudnic. Fontána odhalí díla, umístěna na pontonech na hladině rybníka,“ představila jednu z prvních akcí místostarostka. Obě odhalená díla budou odkazovat k baroku a k Zelené hoře.

Pouta, zatýkání - Ilustrační foto
Divoké devadesátky na Vysočině: Smrt baronky, bahamské akcie a vražda dítěte

K významnému výročí vytvořilo marketingové oddělení unikátní logo, které odkazuje k práci Santiniho. „Logo si, stejně jako Santini, hraje se symbolikou číslic. Jedná se o číslo deset, které koresponduje s počtem cípů ambitů. Dále číslo pět a číslo čtyři. A v neposlední řadě číslo tři, které odkazuje k samotnému výročí. Tato čísla se objevují i v práci Jana Blažeje Santiniho,“ doplnila Řezníčková.

Na oslavy se těší i místní, kteří na památku UNESCO stále rádi vyrážejí v rámci výletů po okolí. „Je určitě dobře, když se takové jubileum oslaví. Zelená hora je pro Žďársko i Vysočinu významnou stavbou. V období covidu turistů ubylo, takže bude dobře, když se na památku znovu upozorní,“ pomyslela si Iveta Dvořáková ze Žďáru nad Sázavou.

U příležitosti oslav vznikne i výstava Roky v baroku, která bude k vidění v Regionálním muzeu od června do konce září. „Představí barokního člověka a jeho všední svět. Jak se lidé rodili, rostli, poznávali se, válčili a umírali. Dále připravujeme sérii pěti přednášek historika Jaroslava Čechury. Představí například čarodějnické procesy ve Velkých Losinách či sex v období baroka. Přednášky přinesou nové poznatky a navíc v jiném světle, než jsme doposud zvyklí,“ řekla Řezníčková.

Předseda spolku Putování za Santinim Stanislav Růžička v dřívější žádosti zaslané kraji uvedl, že cílem je poskytnout zájemcům možnost seznámit se s dílem architekta Santiniho, tvůrce stavebního stylu barokní gotiky. Vedle Zelené hory a kláštera ve Žďáře nad Sázavou Santini na Vysočině projektoval kostely a stavby ve Zvoli, Obyčtově či Horní Bobrové. „V roce 1722 došlo k nebývalé události, kdy na žďárské panství pozvali olomouckého biskupa. Ten v jednom týdnu vysvětil všechny nově vystavěné kostely od Santiniho,“ připomenul Ivo Svítil, průvodce zvolského kostela. Poutní kostel na Zelené hoře tak není jedinou církevní stavbou, která letos oslaví třistaleté výročí.