V rozdaných zpěvnících, to pro případ, kdyby někdo zapomněl slova, byl „tahák" také na české koledy Půjdem spolu do Betléma, Veselé vánoční hody, Pásli ovce valaši a Vánoce, Vánoce přicházejí, na což si někteří zpěváci z řad veřejnosti na spoře osvětlené prostranství před kostelem přinesli baterky. Letošním „tahounem" akce, který všem přítomným udával za kytarového doprovodu správnou notu, se stali členové tamního chrámového sboru. „Zpěv koled je lidovou tradicí, kterou je důležité podporovat," vyjádřila se sbormistryně Hana Bořilová.

Ačkoliv koledy by se správně měly zpívat až o vánočních svátcích, lidé to dnes neberou tak striktně. „V obchodech koledy pouští už od konce listopadu, děti je zpívají na vánočních besídkách, takže nevidím důvod, proč by mi to mělo vadit. I když je pravda, že doma jsme kdysi koledy zpívali opravdu až o Štědrém večeru u stromečku," prozradila Jana Váchová ze Žďáru nad Sázavou, která se před kostel svatého Prokopa, kde se tentokrát při zpívání koled sešly na dvě stovky lidí, vypravila i se svými dvěma malými dcerami.

„Od posledně jsem se aspoň naučil slova koled, protože loni na mě sice vyšel zpěvník s texty, ale protože pršelo, novinový papír se po dvou koledách úplně rozmočil a slova nešla přečíst," smál se další ze zpívajících Jan Večeřa ze Žďáru.

Někteří přišli zpívat cíleně, další třeba při procházce s dětmi, jiní úplně náhodou. „Co se tady děje?" zajímala se žena s rukama plnýma nákupních tašek přicházející od náměstí a po chvilce se také připojila se společnému zpěvu. „Tak moc zase nespěchám," dodala s úsměvem.