Cenný dům na okraji Židovské čtvrti, památky UNESCO, prošel před pár lety kompletní rekonstrukcí. Nyní v něm sídlí restaurace a hostel. Při opravách se postupovalo velmi citlivě, aby se zachovalo co možná nejvíce původních prvků. Nejzajímavějším z nich je jednoznačně původní pekařská pec. V domě, patřícím kdysi rodině Pejcharových, totiž sídlila dlouhá léta pekárna.

„Při opravě domu jsme našli pec v dezolátním stavu, část byla zhroucená. Na pomoc s její obnovou jsme si přizvali zkušeného mistra pecaře ze Znojma,“ vysvětlil současný majitel objektu Jiří Jelínek.

Pravděpodobně už tehdy se zrodil nápad pícku vyzkoušet. Starodávná pec k tomuto experimentu totiž přímo vybízí. Jiří Jelínek si tedy připravil nezbytné pomůcky, pozval pár přátel, sousedů a starousedlíků z Židovské čtvrti a v pondělí vpodvečer se pustil do díla.


Přišel i mistr pekař


Mezi hosty netradičního setkání byl také pětaosmdesátiletý pekař Cyril Pokorný. Dlouhá léta působil jako vedoucí pekáren ve Velkém Meziříčí, Žďáru nad Sázavou i jinde. Příležitost zúčastnit se tohoto zajímavého setkání si nemohl nechat ujít.

Vše začala roztápěním pece, které trvalo asi hodinu. K dosažení potřebné teploty posloužila polínka z listnatých stromů. Současně si Jiří Jelínek v hliněném hrnku zadělal kvásek. Míchání těsta v díži se spolu s ním ujal mistr pekař Pokorný. Při přípravách asistovalo několik ochotných dobrovolníků.


Bochníky hnětl dva současně


Následné kynutí však muselo proběhnout na dřevěném prkně, ošatky se nepodařilo sehnat. Pan Pokorný pak s fortelem uhnětl kilové bochníky. „Pěkně to kyše,“ pochvaloval si. Dělal současně dva, v každé ruce jeden. Prý by takhle uměl uplést i dvě vánočky. Po nakynutí se začalo sázet. Tomu ovšem předcházelo vymetení uhlíků. Nebyl to jednoduchý úkon, protože pec je hluboká čtyři metry. Za tímto účelem si proto pan Jelínek připravil speciální rákosové pometlo na dlouhé bambusové tyči.

Bochníčky byly hotové po více než půlhodině. Jejich chuť a vůně byla podle vyjádření hostů vynikající. Všichni účastníci pekařského pokusu se shodli, že se jednalo o naprosto jedinečnou akci. „Další pečení domácího chleba bude 24. listopadu,“ zve Jiří Jelínek.

Ivan Přibík