V regionálním muzeu budou od 30. dubna do 26. května k vidění autogramy, které jste získal od známých lidí z Česka, ale i ze zahraničí. Kolik podpisů si budou moci příchozí prohlédnout?

Půjde o zhruba 200 autogramů, od sportovců, spisovatelů, hudebníků, herců až po státníky. Prostě od každého trochu.

Mohl byste být konkrétnější? O která jména osobností třeba půjde?

Z herců minulé éry například o podpis Vlasty Buriana, Oldřicha Nového, Adiny Madlové. Ze sportovců mohu zmínit fotbalistu Pelého nebo německého pilota F1 Michaela Schumachera. Vzhledem k tomu, že se sběratelsky zaměřuji na státníky, uvidí dále samozřejmě autogramy hlav států z celého světa. Z této oblasti mám podepsané prezidenty a představitele ze 170 zemí. Napadá mě libyjský vůdce Muammar Kaddáfí, Fidel Castro, George Bush nebo Bill Clinton.

Takže početná série amerických prezidentů?

Ne, jen posledních šest, kromě Baracka Obamy. Ten mi lehce uniká.

Co českoslovenští a čeští prezidenti?

Tak v tomto případě je sbírka ucelená, mám všechny od Tomáše Garrigue Masaryka až po Miloše Zemana. Této kolekce si moc vážím.

Bylo hodně obtížné se dostat k současnému českému prezidentovi?

Ne. Když skončil ve funkci premiéra, chvíli jsem počkal, a poté mu napsal, zda bych se k němu do Nového Veselí mohl otočit pro podpis. Odpověděl mi a zároveň poslal telefonní číslo, abych mu mohl zavolat, kdy přesně přijedu. Strávil jsem u něho asi hodinu, povídali jsme si o sběratelství. Mimo jiné jsem si postěžoval, že je obtížné získávat autogramy některých členů královských rodin, protože jim to zakazuje protokol. Na to mi odvětil, že pro mě něco má. Začal hledat a vytáhl zarámovanou a podepsanou fotografii belgického krále s královnou a daroval mi ji.

Je opravdu tak obtížné získat podpisy osob s „modrou" krví?

Z anglické královské rodiny nemám vůbec nikoho, naopak jsem uspěl ve Španělsku, Monaku nebo v Jordánsku.

Jakým způsobem kontaktujete známé osobnosti?

Většinou dopisy, žádost o autogram mám přeloženu do sedmi jazyků, takže ji můžu posílat do celého světa. Někdy také přes webové stránky a e-mail. Úspěšnost korespondence je ale docela malá.

Čí autogram jste získal naposledy, a čí naopak jako první? A propos, kolik podpisů ve své sbírce vlastně máte?

Začnu odzadu, téměř 13 tisíc. Jsou uloženy ve skříni v obýváku. Pokud jde o poslední autogram, to si přesně nevzpomínám, ale jedny z posledních jsou podpisy Jensona Buttona a Lewise Hamiltona na kšiltovkách. Sehnal mi je kamarád, který žije v Anglii. Ostatně, ty budou také k vidění ve žďárském muzeu.

A ten vůbec první autogram?

Ten vůbec první jsem dostal, když mi bylo deset let. V roce 1984 jsem byl na koncertě skupiny Olympic v Novém Městě na Moravě a podepsali se mi do památníku. To jsem ale ještě netušil, že budu autogramy sbírat. Vše začalo až o dva roky později, byl jsem delší dobu nemocný a tehdy jsem v televizi viděl pořad o sbírání autogramů. A tak jsem napsal pár dopisů, adresy jsem našel v pražském telefonním seznamu. Jako první mi odpověděla Marie Rosůlková.

Jaký autogram byste rád přidal do své sbírky?

Jelikož více našich prezidentů mít nemohu, tak bych rár měl autogram předchůdce T. G. Masaryka uherského krále Karla I.

Jak lze takovéto autogramy získat?

Od jiných sběratelů, z antikvariátů nebo aukcí. Jsem členem Klubu sběratelů autogramů, který dvakrát do roka, v březnu a listopadu, v Praze pořádá setkání sběratelů spojenou s autogramiádou různých slavných osobností. Při této příležitosti jsem se navíc letos pozval na jednu návštěvu k politikovi Miloši Jakešovi. Nebyl problém.

Manželka musí mít pro vaši zálibu velké pochopení. Přece jen skříň zarovnaná autogramy…

Začala taky, jezdí se mnou a fotí se s herci a dalšími slavnými lidmi.