„Zánět spojivek, bolest ucha po návratu z dovolené, to jsou potíže, se kterými si lékaři na urgentním příjmu poradí, ale například cizí těleso v oku, úraz oka, kdy pacient potřebuje změřit nitrooční tlak, ošetřit nemohou,“ konstatovala mluvčí novoměstské nemocnice Tamara Pecková s tím, že pohotovost neslouží lékaři ORL ani oční specialisté. Poskytuje ji ale nemocnice v Jihlavě.

Lůžkové části oddělení ORL a očního byly v novoměstské nemocnici zrušeny už před několika lety, avšak pacienti s problémy patřícími do těchto oborů podle mluvčí přesto na urgentní příjem stále jezdí.

„Lůžková část ORL v nemocnici nefunguje už deset let, oční oddělení nedisponuje lůžky tři roky. Není v naší moci zajistit v těchto oborech pohotovost. Pokud se pacient dostaví v době, kdy nejsou v provozu ambulance, a problém opravdu žádá odborníka, ošetření poskytnout nemůžeme,“ sdělila Pecková. Doplnila, že týdně se na urgentním příjmu s potížemi, které ošetří jen oční lékaři a lékaři ORL, objeví kolem pěti pacientů.

Ilustrační foto.
Krásy Žďáru a okolí budou v Cyklotoulkách

„Se zánětem spojivek si poradíme, zvládneme vytáhnout třeba i nějaký předmět z ucha. Pokud ale dorazí pacient s předmětem v oku nebo po úrazu oka, například po úderu tenisovým či florbalovým míčkem, kdy je nutné změřit nitrooční tlak, musíme ho odkázat na odborníka,“ upřesnila vedoucí lékařka urgentního příjmu Karolína Brodinová. Pacienti ze stávajícího stavu nadšeni nejsou.

„Obávám se, že to časem nebude jen ORL a oční. Na nic nejsou peníze a čeští lékaři odcházejí do ciziny,“ řekla Jana Zachová z Bystřice nad Pernštejnem. Schůdnější je pro ni jet do Brna než do Jihlavy.

„Do Jihlavy to mám asi sedmdesát kilometrů, do Bohunic o něco méně, ale hlavně rychlejší cestu. I tak mi to ale v našich českých poměrech přijde dost daleko,“ dodala žena.

Chráněný strom tužkovník obecný.
OBRAZEM: Tužkovník obecný splní každé přání