„Očkování pro veřejnost zahájíme od 11. října, vakcína včetně aplikace vyjde na 300 korun,“ uvedl lékař Miroslav Kříž ze žďárské ordinace pracovní a cestovní medicíny v objektu zdravotního ústavu.

V novoměstské nemocnici se letos zaměří především na dlouhodobě nemocné osoby, které se v zařízení léčí. „Primárně půjde o očkování dlouhodobě nemocných a na doplnění ještě zdravotně stigmatizovaných lidí,“ informoval mluvčí novoměstské nemocnice Petr Hladík. Osoby takzvaně zdravotně stigmatizované a rovněž senioři nad 65 let věku mají vakcínu proti chřipce prostřednictvím veřejného zdravotního pojištění zdarma. „Chřipka je u těchto lidí komplikací při jejich dalších onemocněních. Jedná se například o kardiaky, nemocné cukrovkou, cévními nebo ledvinovými chorobami a řadu dalších pacientů,“ přiblížila vedoucí epidemiologie územního pracoviště Krajské hygienické stanice ve Žďáře nad Sázavou Renée Mašová.

Pojišťovny těmto lidem plně hradí nejlevnější vakcínu. „V sezoně 2017–2018 je plně hrazená vakcína Vaxigrip, jejíž cenu pokryje stanovená úhrada z veřejného zdravotního pojištění ve výši 150,12 Kč za dávku. Pokud si pojištěnec vybere jinou vakcínu, musí cenový rozdíl lékaři na místě doplatit. Nejdražší je nová čtyřvalentní vakcína Vaxigrip Tetra; v lékárně může stát maximálně 486 korun, takže u ní by rozdíl mohl být až 336 korun. Aplikaci ale pojišťovna hradí i u dražších vakcín,“ vyjádřil se mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Oldřich Tichý. Zájemci o očkování proti sezonní chřipce, kteří nepatří do rizikových skupin, si jej musí zaplatit. VZP letos přispívá částkou ve výši 150 korun a příspěvek v rámci svých programů nabízejí i některé další zdravotní pojišťovny.

Marcela Lorencová se včelám věnuje tři roky. Začínala se dvěma úly a dnes už má čtyři. Postupně se od svého mentora naučila vše, co ke včelaření patří.
Vždycky kolem úlů ráda čichám, protože je to úžasná vůně

Vakcína samotná na trhu stojí kolem sto padesáti korun, někteří lékaři si kupují do ordinací určité množství očkovací látky na základě předběžného zájmu svých pacientů, jiní na ni zájemcům vystaví recept a látku jim pak naočkují. „Vakcíny proti chřipce, konkrétně Influvac a Vaxigrip, lze již objednat. Cena za dávku se pohybuje v rozpětí 140 – 150 korun,“ sdělil jednatel žďárské lékárny U Asklepia Vilém Frendl. „Vzhledem k tomu, že pacienti s určitou diagnózou a senioři dostávají vakcínu na úhradu zdravotní pojišťovny, bývá jim tato aplikována v ordinacích praktických lékařů. Ostatní zájemci si ji u nás mohou objednat,“ přiblížil Frendl. O něco dražší je letošní novinka - očkovací vakcína Vaxigrip Tetra, kterou si rovněž mohou lidé v lékárně objednat. „Je vytvořena ze čtyř kmenů viru chřipky – konkrétně dvou typů A (Michigan 2015 a Hong Kong 2014) a dvou typu B (Brisbane 2008 a Phuket 2013). Cena se pohybuje v rozpětí 230 až 249 korun,“ dodal Frendl.

Zdánlivě banální chřipka může mít vážné následky, výjimkou není ani úmrtí postiženého, například na zápal plic a selhání dýchání. Ohroženi jsou hlavně senioři, malé děti nebo těhotné ženy. Virovým onemocněním ročně v republice onemocní zhruba milion lidí. „Chřipka se přenáší prostřednictvím kapénkové infekce. Šíři se velice rychle, především v kolektivech, rodinách, ale i při různých akcích s vyšším počtem lidí,“ doplnil Miroslav Kříž.