Cílem jednání bylo současně uzavření jak veřejné diskuse, tak i ankety, která probíhala od jarních měsíců na webových stránkách CHKO. Drtivá většina hlasujících byla pro citlivé odlesnění skalních dominant.

„Je pravda, že jsme v anketě použili termín odlesnění, což není úplně správné slovo a i ta historická fotografie Devíti skal po polomu nebyla nejšťastnější volbou," uvedl vedoucí Správy CHKO Žďárské vrchy Václav Hlaváč.

Podle návrhu ochranářů by u skalních dominant, které jsou obklopeny smrkovými porosty, byly některé stromy odstraněny. V každé lokalitě by to bylo individuální, někde by šlo třeba jen o dva, tři stromy, jinde by jich bylo více.

Skály mezi stromy

„Ideální stav by byl podobný tomu, který je kolem Drátníku. U skály jsou stromy, ale vrchol je mezi nimi vidět. V tomto případě ke stávajícímu stavu přispěla kalamita, při které vysoké porosty padly," vysvětlil Hlaváč.

Diskuse se účastnili rovněž odborníci z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, zástupci vlastníků lesů a další přizvaní odborníci. Poté, co zjistili, že záměrem není masivní kácení, že by kolem skal vznikla holá místa, někteří z nich svůj názor pozměnili.

„Když jsem se z ankety dozvěděl, že by se skály měly odlesňovat, zděsil jsem se. Pokud se ale bude záměr provádět nenásilně a citlivě, jak bylo nyní řečeno, tedy ne plošně, je to něco jiného," vyjádřil se například správce lesů z Jimramova Jiří Driml.

Podle starosty Křižánek, v jejichž blízkosti je několik v porostech utopených skal, Jana Sedláčka tamní obyvatelé o odstranění dřevin kolem skal projevili zájem už dříve. „Požadavek byl definován na veřejném fóru před několika lety, ale tehdy se k tomu ochranáři nestavěli vstřícně," řekl starosta Křižánek s tím, že většina lidí ve vesnici by prý zviditelnění skal přivítala.

--------------

Anketa

Do úterního poledne v anketě na webu CHKO Žďárské vrchy hlasovalo 784 lidí, z nich 557 se vyslovilo pro odlesnění skalních vrcholů. Dalších 60 hlasujících si vybralo možnost „spíše ano", tedy odlesnění. 145 respondentů si odlesňování vůbec nepřálo. Celkem 22 lidí se vyslovilo, že odlesnění některých dominant Žďárských vrchů spíše nechtějí.