K sázení je připraveno okolo pěti desítek stromků. „Půjde většinou o jeřáby, javory nebo břízy. Možná přidáme i několik ovocných stromů, například třešní, ovšem to ještě uvidíme, protože jde o lokalitu s hodně tvrdými klimatickými podmínkami. Ale určitě by bylo pro turisty, kteří místem prochází, příjemné, kdyby si mohli cestou utrhnout nějaké ovoce," uvedl Tomáš Blažek.

Každoročního sázení stromků se neúčastní pouze členové Sdružení Krajina. Jde o akci, na niž je zvána i široká veřejnost. „Uskuteční se v sobotu 7. listopadu a sraz účastníků je v 9 hodin v sídle Sdružení Krajina v Počítkách nebo v 9.30 hodin přímo u Studnic. Výsadbový materiál i nářadí budeme mít pro zájemce k dispozici," vyjádřil se Tomáš Blažek.

Ti, kteří se zmíněné akce účastní pravidelně, už vědí, že samotným sázením to nekončí. Malí i velcí „zahradníci" se po práci sejdou v Počítkách v sídle Sdružení Krajina, kde je bude čekat odměna v podobě občerstvení a kulturního programu. „Lidé si tam mohou popovídat, potkat se s novými přáteli nebo si jen tak posedět a ohřát se u ohně," doplnil Tomáš Blažek.

Sdružení Krajina se za deset let podařilo vysázet několik stovek stromů. Jejich zásluhou vznikly dvě aleje u Rokytna, stromořadí u Krátké a Počítek nebo v Novém Městě na Moravě.

„Ne vždy se nám podaří, aby se všechny stromky ujaly. Je to místo od místa, záleží i na tom, jaký je zrovna rok, jaké je počasí. Ale na druhou stranu některé ovocné stromy, které jsme před časem sázeli, už začínají plodit, z toho máme opravdu velkou radost," řekl ochranář Blažek.

Tentokrát by neměl sázení stromků překážet ani letošní poměrně suchý rok. „Jsme domluveni se studnickými hasiči, že nám pomohou a každý strom zalijí. Jednou hned a pak ještě následně tak, aby stromy přečkaly. Doufáme, že přes zimu zakoření a na jaře už porostou," prohlásil Tomáš Blažek.

Ne vždy je aktivita členů Sdružení Krajina přijímána s povděkem. „Občas narazíme na neporozumění ze strany některého zemědělského družstva, které obhospodařuje sousední pozemky. Neradi vidí, když se v těsné blízkosti polí sázejí stromy. Většinou se nám ale podaří dojít k nějaké shodě," podotkl Blažek.