„Naše kaplička byla postavena před 207 lety. Malá oslava se uskuteční v sobotu 20. května,“ informoval hlavní organizátor akce Petr Hubáček.

Stejně jako v jiných letech, ani tentokrát nebude na prostranství u drobné sakrální stavby chybět menší občerstvení. „Opět připravíme bramborové placky. S povidlím, s mákem i s medem. A pro ty, kteří nemají rádi sladké a dávají raději přednost slaným pokrmům, budou s česnekem. Sousedka zase slíbila napéct pletýnky,“ prozradil Petr Hubáček, který se osobně na výrobě bramborových placek podílí. Každoročně se jich v den oslav musí totiž udělat okolo dvou set kusů aby bylo dost pro všechny příchozí.

Domácí násilí. Ilustrační foto.
Policisté na Žďársku letos řešili 28 případů domácího násilí

Bramborové placky, kterým místní neřeknou jinak než pekáče, připravují Zasranečtí pěkně postaru. Jejich příprava je náročná a trvá několik dní.

„První den uvaříme velký hrnec brambor. Druhý den se brambory oloupou a nastrouhají, přidají se vajíčka, polohrubá mouka a trochu soli a vyválí se placky. Ty se pak smaží na plotně na kachlových kamnech. Když je placka tak akorát, tak se potře máslem a vloží se do velkého hrnce k ostatním. Třetí den se placky ohřejí a pomažou,“ vysvětlila další členka organizátorského týmu Blanka Hubáčková.

Oslava u svatojanské kapličky na ulici Jánské začne v 17 hodin. „Pokusíme se sehnat i nějakého harmonikáře. Vítáme všechny, kteří s námi chtějí slavit,“ pozval na zasraneckou kulturní akci Petr Hubáček.

Medvědí česnek
Zdraví prospěšný medvědí česnek si lidé mohou splést s jedovatou konvalinkou