„Jedná se ale o podmínky pro letošek, o smlouvě na příští rok budeme teprve hovořit. Jednání začnou pravděpodobně v listopadu,“ uvedl Rostislav Dvořák, předseda Základní organizace odborového svazu KOVO Žďas. Zaměstnanci si polepšili zhruba o pětistovku - průměrná mzda ve firmě činí nyní přibližně 24 200 korun.

Stejně jako mnohé další firmy z regionu se i největší žďárský podnik musí potýkat s nedostatkem kvalifikovaných zaměstnanců technických oborů. V plánu je proto mimo jiné intenzivní náborová kampaň. „Například nástrojárna má ze zakázkového hlediska přeplněno, za poslední rok je rozvoj podniku velmi příznivý, poptávka po práci Žďasu obrovská. Ale nejsou lidé,“ vyjádřila se Marcela Hrdá, předsedkyně představenstva Žďasu.

Další zakázky se přitom podle ní dají očekávat kromě jiného i díky spolupráci se společností Škoda auto a předpokládanému rozvoji automobilového průmyslu. „Chybějí nám například slévači, nástrojáři, obráběči nebo kováři,“ vyjmenoval generální ředitel společnosti Pavel Cesnek. Z dlouhodobého hlediska vidí firma řešení například ve změně ve školství, kdy budou technické obory více propagované a podporované. „Problémem je ale také celospolečenské vnímání strojařiny. Mnozí lidé si myslí, že se jedná o práci v nečistém prostředí,“ podotkl Pavel Cesnek. Z krátkodobého hlediska by podle něj bylo přínosem, kdyby se zrychlil proces schvalování zaměstnávání pracovníků z ciziny, převážně z Ukrajiny.

„Tento proces u nás trvá zhruba tři až čtyři měsíce, v sousedním Polsku to zvládají za měsíc,“ uvedl Marcela Hrdá. Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek, jenž si Žďas v rámci své pracovní cesty Vysočinou přijel ve čtvrtek 14. září prohlédnout, přislíbil, že se ve spolupráci s dalšími zainteresovanými ministerstvy pokusí možnost urychlení celého procesu prodiskutovat.

Firma MEDIN je jediným výrobcem chirurgických nástrojů působícím na českém a slovenském trhu. Prvním výrobkem tehdejší Chirany, která se později v rámci privatizace stala akciovou společností MEDIN, byl ocelový vrtáček. V jednotlivých provozních halách pr
MEDIN za 33 milionů zrekonstruoval kalírnu