„Minulý týden jsme museli vylovit rybník pod kapličkou. Původně to v plánu nebylo, ale protože praskla hráz a bylo nutné ji opravit, tak jsme rybník vypustili,“ vysvětlil hlavní organizátor rybářské akce Vlastimil Tatíček ze Studnic.

Vylovené ryby putovaly do malého rybníčku na návsi, kde týden čekaly na to, než se dostanou k novým majitelům. „Všechny šly na prodej. Prodávali jsme jenom kapry, většinou měli tři čtyři kila. Přírůstky byly veliké, ani jsme to nečekali. Na jaře jsme do rybníku dávali kapříky vážící kilo a půl a oni okolo kila a půl ještě přibyli. Deset jich dokonce mělo přes čtyři kila,“ zmínil Vlastimil Tatíček.

Zájem o předvánoční kapry byl opravdu velký. O to větší, že rybáři ryby nejen prodávali, ale všem zájemcům je navíc i zabili, stáhli a vykuchali. „Prodáváme to jen známým, nejde o žádný komerční prodej. My se navíc u toho sejdeme, pobavíme se a nějakého toho kapříka si také upečeme nebo usmažíme,“ usmál se Vlastimil Tatíček.

Rybáři se sice velkých kaprů zbavili, v nově opraveném rybníku ale ryby plavou i nadále. „Máme tam pěkného sumce a také štiku. A ještě další kapry, jsou menší než ti, které jsme vylovili. Ty budeme prodávat až příští rok. Jsou tam i bílé ryby, to jsou plevelné ryby, po kterých jdou dravci jako je štika a sumec. A máme v rybníku také líny,“ vyjmenoval nynější obyvatele rybníku pod kapličkou Vlastimil Tatíček.

Ilustrační foto.
Myslivci už přikrmují zvěř, připravují ji na zimu