Obec má v plánu především zabezpečit zbytky hradních zdí. „Je zapotřebí, aby bylo místo bezpečné pro návštěvníky. A byli bychom rádi, kdyby se nám tam podařilo přivést i novou naučnou stezku. Kolem Pyšolce vznikla parta nadšenců-archeologů, kteří už tam dlouhodobě provádějí archeologický průzkum, našli v dané lokalitě už spoustu zajímavých věcí, což je mi velmi sympatické,“ pochválil činnost nadšenců Ladislav Stalmach.

Pod hlavičkou Spolku na ochranu památek Bystřicka vznikl projekt zabývající se záchranou jednotlivých částí hradu, který v době svého vzniku patřil pánům z Pernštejna. „Moc si vážíme snahy Víru o získání hradu do jejich vlastnictví. My už deset let děláme archeologický průzkum v této oblasti. Mapujeme okolí hradu a v poslední době děláme výzkum i přímo na hradě samotném,“ řekl amatérský archeolog a současně člen Spolku na ochranu památek Bystřicka Miroslav Korbička.

Při průzkumu se již podařilo nalézt celou řadu zajímavostí. „Našli jsme tam těžebně-výrobní areál, jehož součástí byla i vápenická pec. Tam se vyrábělo vápno na stavbu hradu. Tomu předcházel nález lomu s těžbou krystalického vápence. Vápenec sloužil nejen na výrobu vápna, ale také coby stavební články na ostění, parapety a další nezbytnosti pro stavbu hradu. V těsné blízkosti jsme objevili také velký milíř na pálení dřevěného uhlí,“ prozradil střípky z archeologického průzkumu Miroslav Korbička.

Oslavy začaly dopolední mší u kaple svaté Anny a pokračovaly celodenním programem.
Dvě desítky let od svého založení oslavila terapeutická komunita v Sejřku

Samotný hrad se nachází přibližně dvě stě metrů od těžebně-výrobního areálu, jehož tajemství se již podařilo archeologům poodhalit. Jejich činnost ale neustává, naopak. „Nyní se nám podařilo dokopat hradní cisternu, čímž jsme vlastně zahájili průzkum na samotném hradě. Má šest metrů a ve spolupráci s památkovým ústavem v Telči ji budeme dozdívat,“ vysvětlil amatérský archeolog.

Zřícenina hradu Pyšolce patří k hojně turisticky navštěvovaným místům. „Lidí tam chodí hodně a většina z nich určitě ocení více informací o místě v podobě nějaké informační tabule. A těší nás i zájem místních obyvatel, zajímají se o to, co se na Pyšolci děje,“ poznamenal Miroslav Korbička.