„Na úřadě máme uskladněno 3500 metrů, ale další metry šály jsou mezi pletařkami, takže těch 3800 metrů je nyní jenom odhad. Po Vánocích, kdy ženy na pletení neměly čas, s tím teď zase začínají. To potrvá až do jara, než začne práce na zahrádkách,“ za novoveselské pletařky s úsměvem uvedla Jitka Kalasová.

Pletou však nejen dámy z Nového Veselí. „Ozvala se dokonce paní až z Kojčic u Pelhřimova, že by nám chtěla pomoci plést. Další pletařky odjinud, které nám s pletením šály pomáhají, jsou zase známými nebo příbuznými místních žen,“ přiblížila Kalasová.

I nadále jsou ženy vděčné za jakékoliv zbytky vlny, které jsou jim lidé ochotní poskytnout. Třeba i vyřazené vlněné svetry, které by si pletařky mohly rozpárat a vlnu opět použít. Šířka jednotlivých částí strakaté šály je přibližně dvacet centimetrů. Pletařky začínaly na 43 očkách, pletou na jehlicích číslo 6 střídavě hladce a obrace. Když je příze příliš tenká, dávají ji dvojitě, a když je pro změnu zase hodně silná, uberou pár oček, aby šířka šály zůstala zachovaná. Každá z žen tvoří podle dostupného materiálu a své vlastní fantazie.

Ilustrační snímek
Řidička srazila chodkyni a ujela. Policistům se ozvala až se zpožděním

Unikátní pletený výrobek, na němž se od srpna 2015 podílejí asi tři desítky žen převážně v důchodovém věku, bude s největší pravděpodobností rovněž aspirovat na český rekord. „Chtěli bychom kontaktovat Agenturu Dobrý den Pelhřimov a pokusit se o zaregistrování českého rekordu,“ potvrdil novoveselský starosta Zdeněk Křivánek.

Než však bude šála položena na novou přeložku frekventované silnice II/353 spojující Žďár s Jihlavou, která obejde jak Nové Veselí, tak i nedalekou Budeč, ještě nějakou dobu potrvá. „Kraj jako investor zadal zpracování projektové dokumentace ke stavebnímu řízení, ta má být odevzdána v dubnu. My jsme s majiteli všech dotčených pozemků domluveni, a co se týče Budče, předpokládáme, že tam budou veškeré majetkové záležitosti vyřízeny do konce února,“ dodal starosta.