Předchozí
1 z 5
Další

Jihovýchodní obchvat Jihlavy propojí v první etapě silnice na Znojmo a  na Třebíč. Dělníci začali pracovat na obou koncích části obchvatu nazývané Jih zároveň.Jihovýchodní obchvat Jihlavy propojí v první etapě silnice na Znojmo a na Třebíč. Dělníci začali pracovat na obou koncích části obchvatu nazývané Jih zároveň.Zdroj: Deník/Martin Singr

Jihovýchodní obchvat Jihlavy

O největší investici nemůže být pochyb. Po řadě komplikací na sklonku minulého roku začala stavba obchvatu Jihlavy. „Jednoznačně největší investicí Kraje Vysočina do rozvoje dopravní infrastruktury bude ta směřovaná do stavby jihovýchodního obchvatu Jihlavy, část JIH,“ potvrdil náměstek hejtmana pro oblast ekonomiky a dopravy Miroslav Houška. Letos s financováním pomohou evropské peníze.

Co se silničních staveb týká, má hejtmanství v plánu také opravit průtah v Jestřebí nedaleko Brtnice. Pozornost bude věnovaná i mostům v Přibyslavi nebo křižovatce u Ostrova nad Oslavou. Dokončení úseku mezi Dalečínem a Unčínem pak bude financované z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

Vizualizace kamenného lůžkového hospice v Havlíčkově Brodě.Vizualizace kamenného lůžkového hospice v Havlíčkově Brodě.Zdroj: Se svolením Kraje Vysočina

Kamenný hospic v Havlíčkově Brodě 

Rovněž ještě na konci minulého roku začala stavba kamenného hospice, který bude blízko nemocnice v Havlíčkově Brodě. Hospic chtěl původně stavět Spolek pro lůžkový hospic Mezi stromy. „V kamenném lůžkovém hospici pečují zdravotníci a sociální pracovníci o nevyléčitelně nemocné a umírající, kteří nemohou zůstat v domácí péči, ale nechtějí do nemocnice. Péči a podporu hospic nabízí i rodinám umírajících,“ vysvětlila již dříve poslání zařízení Ludmila Novotná, předsedkyně spolku.

Poté, co se spolku nedařilo dosáhnout na dotaci, převzalo projekt hejtmanství. Pozemek o výměře asi půl hektaru darovalo město, vyroste na něm jednopatrová budova s dvaceti lůžky, součástí projektu na například i kaple. Stavba za osmdesát milionů korun by měla být hotová na jaře v příštím roce.

Parkovací dům v TřebíčiParkovací dům v TřebíčiZdroj: Kraj Vysočina

Parkovací dům u Nemocnice Třebíč 

Peníze půjdou také do nemocnic a zdravotnictví. U třebíčské nemocnice začne stavba čtyřpatrového parkovacího domu. „Budova, která pojme více než dvě stě aut bude současně protihlukovou bariérou k frekventované silnici. Bude sloužit hlavně návštěvníkům nemocnice, jejíž parkovací kapacity jsou nedostačující,“ vysvětlil hejtman Vítězslav Schrek s tím, že hotovo má být příští rok.

Dvakrát tak velkou kapacitu má mít parkovací dům, který kraj plánuje u nemocnice v Jihlavě. Co se okresu uprostřed kraje týká, na podzim začnou práce na novém výjezdovém stanovišti krajské záchranné služby v Telči, bude vedle tamního Alzheimer centra.

Parkoviště před nemocnicememi praskají ve všedních dnech dopoledne ve švech. Odpoledne je situace už lepší a o víkendech nebývá s parkováním problém.
Parkovat u nemocnice je horor: v Jihlavě, Třebíči i Brodě potřebují dům pro auta

Hrad Kámen na Pelhřimovsku. Jeho interiéry, expozice i minulost.Hrad Kámen na Pelhřimovsku. Jeho interiéry, expozice i minulost.Zdroj: Se souhlasem archivu hradu Kámen

Generální oprava hradu Kámen

Hrad Kámen čeká generální oprava, která potrvá až čtyři roky, začne letos a vyžádá si uzavření pro turisty. Jedna z nejnavštěvovanějších památek v kraji zažije výrazné změny – mimo jiné získá novou fasádu a změní se i expozice. Nejvýraznější změnou bude výstava motocyklů, která nově zasáhne i do interiérů. „Zároveň proměníme také samotné místnosti. Využijeme exponáty, které jsou v našich sbírkách. Budou se vztahovat k majitelům, kteří hrad v minulosti vlastnili,“ předeslala kastelánka hradu Zlata Vobenušková. Největší zásah od sedmdesátých let minulého století se bude týkat i výměny elektroinstalace a kanalizace, hrad dostane nová okna. Vše má vyjít na více než sto milionů korun.

Nové dílny pro SPŠ a SOU PelhřimovNové dílny pro SPŠ a SOU PelhřimovZdroj: Se souhlasem SPŠ a SOU Pelhřimov

Nová dílna pro školu v Pelhřimově

Investice si vyžádají také objekty související se školstvím. Druhou etapou tak bude pokračovat rozsáhlá rekonstrukce domova mládeže při Střední průmyslové škole v Třebíči. Oprava dílen včetně výstavby nové budovy bude pokračovat na střední průmyslové škole a odborném učilišti v Pelhřimově. Oprav dílen se dočkají také středoškoláci v Jihlavě a Bystřici nad Pernštejnem.

V roce 2023 se chce Kraj Vysočina soustředit na přípravu a realizaci úsporných projektů. Cest k dosažení tohoto cíle je přitom mnoho - od zateplení budov, modernizaci osvětlení nebo topení, až po instalaci fotovoltaické elektrárny.