Největším přínosem rekonstrukce bude zejména vznik nové mateřské školy. „Historicky tam bývala. I já sám jsem tam chodil,“ svěřil se starosta Bíteše Milan Vlček. „Ta ale měla kapacitu asi sedmadvacet míst, nově jich bude přes šedesát,“ dodal.

Školka, u které nebude chybět ani zahrada, navíc bude na strategickém místě. „Na náměstí jsme nechali autobusový terminál, takže to rodiče budou mít kousek,“ přiblížil Vlček.

Velká Bíteš.
Velká Bíteš, město, kde můžete potkat Komenského i Masaryka. Podívejte se

Klikněte a podívejte se, kde všude jsme už byli a co zajímavého jsme tam zjistili.Klikněte a podívejte se, kde všude jsme už byli a co zajímavého jsme tam zjistili.Zdroj: DeníkV další části objektu pak vzniknou učebny pro hudební, tělesnou a taneční výuku. Nebude to ale jen o nejmenších. „Přemýšleli jsme, jakým způsobem pokračovat, aby tam večer nebylo mrtvo. V přízemí proto zachováme dvě prodejny a určité prostory chceme nabídnout spolkům, zejména pak folklornímu sdružení Bítešan,“ pokračoval Vlček.

Jako bonus pak v podkroví vznikne dvě stě metrů čtverečních velká plocha, kterou chce město ponechat pro sportovně-relaxační činnost. Vybuduje tam například posilovnu, která bude fungovat nezávisle na školce. „Snažíme se zkrátka ten objekt využít od základů až po půdu,“ usmál se starosta.

Kompletní rekonstrukce domu už byla podle slov starosty opravdu nutná. „Zvenku sice vypadal relativně dobře, ale byl ve špatném technickém stavu,“ vysvětlil Vlček.

Velká Bíteš.
Velká Bíteš, město, kde můžete potkat Komenského i Masaryka. Podívejte se

Objekt je součástí bítešských dvorů, které v posledních letech dostávají zcela novou tvář. „Už jsme tam například dostavěli dva obchody a služebnu městské policie. A pokračujeme v charakteru úprav toho historického centra směrem do vnitrobloků,“ komentoval Vlček.

Po zmíněné opravě tak už bude zbývat jen poslední dům, který město koupilo nedávno. Všechny objekty pak budou navzájem propojené průchody. „Tím se celá rekonstrukce uzavře,“ dodal bítešský starosta.