Jen dva takové bary se nachází u hotelu Skalský dvůr, pod který také patří. S ředitelem hotelu Michalem Nešpůrkem se vydáváme lesem k jednomu z nich. Jmenuje se Lesní bar u víly Helenky a je situován u studánky s ledovou vodou chladící nápoje, které čekají na žíznivé turisty.

Impulsem pro založení barů bylo dle slov ředitele hotelu přiblížit lidi přírodě. ,,Okolní příroda je krásná, chtěli jsme aby měli turisté nějaký cíl ke kterému dojdou,“ uvedl.

Na místech kromě občerstvení čeká na dřevěných tabulích na ty nejmenší turisty také pohádka. ,,Jedna je o víle a druhá u lučního baru je o dráčkovi. Pro děti je výlet pak hned veselejší,“ vysvětluje Nešpůrek.

Nehoda se stala kolem šesté večer na 145. kilometru dálnice D1 ve směru na Brno. Policii pomohou i řidiči, kteří jeli v protisměru.
Motorkář se na dálnici D1 u Meziříčí vyhýbal tahači, skončil ve svodidlech

Bary poskytují kromě pití také nějaké sladkosti a tyčinky. Lesní bar u víly Helenky nabízí dokonce pamlsky pro psy. ,,Zaměstnanci hotelu doplňují bary dvakrát týdně, v létě někdy i třikrát,“ říká Nešpůrek. Zaplatit v barech mohou turisté hotově do přiložené kasičky nebo také přes QR kód, který je na jedné z tabulí.

Ředitele hotelu překvapila poctivost turistů, kteří bar využívají. ,,Stalo se jednou, že někdo bar vykradl, od té doby máme nainstalované fotopasti. Jinak to funguje nad očekávání dobře, lidé jsou opravdu poctiví,“ řekl Nešpůrek. Chválí také zaměstnance hotelu a cení si spolupráce s Lesy České republiky a obcí Lísek.

Bary otevírají hned jak roztaje sníh. ,,Tedy od nějakého dubna třeba do listopadu než opět napadne,“ sděluje Nešpůrek. Na hotelu si lze vyzvednout mapky s trasami, po kterých lze k oběma barům dojít.

Na Žďársku funguje kromě těchto dvou barů ještě Vorlova pivní jáma nedaleko Studnic. Další lesní bar můžeme najít v Uhřínově v Balinském údolí, zde se můžete občerstvit v Lesním baru u Bobra.