„Zastupitelé se neshodli, většina byla proti poskytnutí příspěvku na nákup sanitního vozu. Jako důvod ti, kteří nesouhlasili, uvedli, že podle jejich názoru nemocnice špatně hospodaří," vysvětlil rozhodnutí zastupitelů starosta Věcova Zdeněk Vraspír.

Vedení nemocnice argumentace Věcovských překvapila. „Rozhodnutí zastupitelů Věcova nás samozřejmě velmi mrzí. Pokud budou chtít, rádi s nimi financování zdravotnictví probereme. V nemocnici je zdravotnické techniky za stovky milionů korun a její obnova je nikdy nekončící záležitost. Proto jsme, pokud jde o příspěvek na sanitku, požádali i zastupitele měst a obcí z regionu a jsme vděčni všem, kteří nám v obnově a modernizaci nemocnice pomáhají," řekl mluvčí novoměstské nemocnice Roman Kratochvíl.

K těm, kteří se nemocniční zařízení rozhodli podpořit, patří novoměstská radnice a dvacet čtyři obcí z regionu Novoměstska. „Nové Město na Moravě už schválilo sto dvacet tisíc korun. Obce sdružené v Dobrovolném svazku obcí Novoměstsko přidaly zatím osmdesát tři tisíce korun. Tato částka ale ještě není konečná," uvedl místostarosta Nového Města na Moravě Stanislav Marek.

Některé obce z Novoměstska se ještě nerozhodly zda a kolik novoměstskému nemocničnímu zařízení na nové vozidlo přispějí. „Většina obcí to už řešila na zasedání svých zastupitelů. Dvacet čtyři z nich už také schválily příspěvek, ve čtyřech se ještě jednání neuskutečnilo," informoval Stanislav Marek, který se schůzek Dobrovolného svazku obcí Novoměstsko účastní coby zástupce Nového Města.

Novoměstská nemocnice, která je jednou z příspěvkových organizací Kraje Vysočina, potřebuje nový sanitní vůz na transport pacientů, jež se nemohou dopravit do nebo z nemocničního zařízení jiným způsobem.

Sanita vyjde nemocniční zařízení přibližně na jeden milion korun. „Podle mých informací jednají o přidělení dotace také ve Žďáře nad Sázavou, měli by ji schvalovat někdy na podzim. Dvěma sty padesáti tisíci korunami přispěje také Vodárenská akciová společnost. Zbytek dokryje kraj," sdělil starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda. Kraj Vysočina nyní investoval desítky milionů korun do magnetické rezonance nebo do mamografu.

„V příštím roce se zřizovatel nemocničního zařízení chystá zrealizovat rekonstrukci pavilonu dětského oddělení, což bude stát také nemalé finanční prostředky. Příspěvek, který dáváme nemocnici na sanitku, je pouze symbolické vyjádření toho, že oceňujeme, že u nás nemocnice stále funguje," dodal starosta Šmarda.