Petici je Víru možné podepsat jak na úřadě, tak i v obchodech a restauracích. „Překvapuje mě, že Česká pošta na jedné straně sponzoruje kde co, ale na malých obcích chce ušetřit," dodal Stalmach s tím, že se pošta ve snaze snížit svoje náklady snaží postupovat cestou franšíz, které provozuje třetí osoba na základě mandátní smlouvy.

Pokud by bylo do budoucna povinných méně pošt a o provozování malé pobočky na vesnici formou franšízy nikdo nestál, tudíž by tam zanikla, doplatili by na to jenom tamní obyvatelé. Franšízy vznikají například i ve velkých v obchodních centrech velkoměst, kde jsou však podstatně ekonomicky výhodnější než malé vesnické pošty.

„Hledali bychom samozřejmě kompromis, protože je pro nás důležitý spokojený zákazník i dobré vztahy se samosprávami," uvedl mluvčí České pošty Ivo Mravinac.

V některých malých vsích v republice už pošta „spadla" pod obecní úřad. „Anebo ji někdo provozuje, ale co se stane, když se dostane do ekonomických potíží? Bude chtít od obce kompenzaci, jinak to dělat nebude. Malé obce s napjatým rozpočtem jsou tlačeny ke stále vyšším vydáním, jen aby si pro své obyvatele zachovaly základní služby," dodal Ladislav Stalmach.

Vláda by měla o návrhu Českého telekomunikačního úřadu, který navrhl povinný počet pošt na 2100 (oproti současným 3227 poštám), mohla rozhodnout ještě do konce roku. „V této atmosféře se na nás obracejí desítky starostů, kteří již zaznamenávají tlaky na zrušení. Pokud by vláda posvětila návrh na stanovení takto minimálního počtu pošt, byl by to pro venkov pomyslný hřebík do rakve," soudí místopředseda Sdružení místních samospráv ČR a rovněž starosta Křižánek na Novoměstsku Jan Sedláček.

Sdružení tvořící na jedenáct stovek převážně malých obcí se proto odhodlalo k razantnímu kroku v podobě petice. „Rada naší organizace rozhodla o zahájení celonárodní petice za záchranu venkovských pošt. Pošta je totiž službou veřejnou a ta nesmí podléhat tak radikální úřednické zvůli, jako jsme se nyní dočkali u návrhu Českého telekomunikačního úřadu. Situace je o to smutnější, že tento úřad si daňoví poplatníci hradí proto, aby hájil jejich potřeby a právo na dostupné poštovní služby," vysvětlila členka petičního výboru a předsedkyně Sdružení místních samospráv Jana Juřenčáková.

Cílem petice je především přimět novou vládu, aby návrh na snížení počtu povinných pošt na 2100 smetla ze stolu a vytvořila takovou regulaci, která by zachovala stávající stav. „Petici je možné podpisovat do 6. ledna," upozornil Jan Sedláček s tím, že například v Křižánkách jsou zatím petiční archy jenom v obecním úřadě, ale budou rozšířeny i do některých tamních provozoven.