Proti schválení jeho návrhu se prostřednictvím petice ohrazuje stále více starostů, a to zejména malých sídel. Obávají se dalšího nárůstu administrativy s tím, že pokud nějakou smlouvu vloží do registru pozdě či nesprávně, může jim to přinést nemalé potíže. „Jako nepřijatelný se jeví požadavek na zveřejnění textu smlouvy jako podmínky její platnosti," vyjádřil se pro Deník starosta Křižánek a místostarosta Sdružení místních samospráv ČR Jan Sedláček.

„Největší riziko hrozí hlavně malým obcím, které budou provádět úkony spojené se zveřejňováním smluv pouze několikrát za rok. Lze proto očekávat řadu problémů, které mohou být po zpětném zneplatnění smlouvy draze vykoupeny samosprávami při úhradách vzniklých škod," doplnil Sedláček.

Starostové se podle svých slov nebojí zveřejňovat to, co podepisují. „Nemám problém s tím naše smlouvy ukázat, aby bylo jasné, že jsou v pořádku. Zákon má bojovat proti korupci, ale stíhán by byl starosta, když zapomene vyvěsit smlouvu," sdělil starosta Víru Ladislav Stalmach. Řada starostů malých vesnic funkci vykonává až „po práci" a další administrativa spadne na jejich hlavu, protože na ni nemají úředníky, jako velká města, firmy či instituce. O to méně času pak podle svých slov budou mít na řešení problémů v obci.

Registr smluv je připravován také pro zveřejňování kopií všech faktur, objednávek i paragonů, protože návrh zákona v jedné z variant počítá i se zveřejňováním dalších účetních dokumentů.

K petici proti registru smluv se přidávají jak starostové obcí, tak i veřejnost v celé republice. „Evidujeme je pro větší přehlednost v mapě přístupné on-line na internetu. Názory na nové povinnosti jsou prakticky stejné ve všech krajích. Starostové jsou však často natolik zavaleni prací, že někdy ani neví, jaké problémy se na ně řítí," dodal Stalmach.

Petici proti návrhu zákona o centrálním registru smluv zatím podpořily na dvě stovky obcí asi sedm desítek sídel je přímo ze žďárského okresu. „Měl by tam být nastaven přesný limit, od jaké částky by se smlouvy musely zveřejňovat, aby se nejednalo, dejme tomu, o zakázky v řádu stokorun," myslí si Zdeněk Křivánek, starosta Nového Veselí. „Trochu nešťastně je nastavena i ta platnost smluv až po zveřejnění, protože řada starostů v malých obcích, kteří dělají všechnu administrativu sami, s tím může mít potíže," dodal Křivánek.

Podobně to vnímá i místostarosta Polničky Luboš Zeman. „V návrhu zákona registru smluv vidím zbytečnou administrativu u malých zakázek za pár korun, případně u smluv platících třeba jen několik dní," dodal Zeman.

----------------

Víte, že?

Návrh zákona o centrálním registru smluv má vyloučit korupční jednání a nehospodárné nakládání s veřejnými prostředky. Podle návrhu je do zveřejnění smlouva neúčinná, neplatná je, pokud ke zveřejněné nedojde do tří měsíců. Ve smlouvě se začerňují povinně nezveřejňované informace (obchodní tajemství, osobní data, utajované skutečnosti). Platné bez zveřejnění zůstanou smlouvy pracovní, s fyzickými osobami v rámci běžného styku, smlouvy, které se nezveřejňují podle zákona o přístupu k informacím, smlouvy při mimořádné události ohrožující život, majetek a životní prostředí platí ihned. Poslanci se k návrhu zákona vrátí v květnu.