Za unikátním projektem stojí skupina lidí v čele se žďárským advokátem Lubošem Klimentem a senátorem Josefem Klementem. Možnost podat svůj návrh a takto oslovit případné zájemce o místo lékaře už využilo několik obcí. „Mohou tam zcela zdarma inzerovat své nabídky. Za pár dní od spuštění tam bylo deset nabídek obcí a měst. A nejenom ze Žďárska,“ konstatoval Luboš Kliment.

Očního lékaře, alergologa a diabetologa shání prostřednictvím webových stránek například Dům zdraví ve Velkém Meziříčí. „Je to u nás stejně neveselé jako v celém regionu. Lékaři stárnou a mladí se sem nehrnou. Sháníme lékaře, jak se dá. Bohužel systém není nastavený tak, aby mohlo ministerstvo zdravotnictví nebo pojišťovna alokovat lékaře tam, kde je potřeba,“ povzdechla si ředitelka Domu zdraví Jana Jarušková.

Vít Kaňkovský (SPOLU/KDU - ČSL)
Zástupci Vysočiny ve sněmovně chtějí pomoci s lepší dostupností lékařů v kraji

Projekt Hippocrates si klade za cíl řešit nedostupnost zdravotní péče. Slouží obcím, které hledají nové lékaře i medikům a začínajícím lékařům, kteří právě zvažují svou profesní budoucnost. „Tonoucí se stébla chytá. Jsem hodně střízlivý v tom, zda nám webové stránky pomohou najít stomatologa, kterého nutně potřebujeme. Na druhou stranu jsem ale i velký optimista,“ nechal se slyšet svratecký starosta František Mládek.

„Chci mít čisté svědomí, že jsem pro to udělal všechno. A kdo ví, třeba se nám nějakou náhodou takto podaří stomatologa oslovit,“ dodal.

Starosta Jemnice Miloň Slabý
Vysočina může mít jedenáctého poslance, kandidátem je jemnický starosta Slabý

Žďárský senátor Josef Klement, který je spoluautorem projektu, jde ještě o něco dál. Oslovil vedení měst, zdravotní střediska a domy zdraví. Má v úmyslu zmapovat situaci ve zdravotnictví na Žďársku. „Jsem si vědom závažné situace ve zdravotnictví, která se týká předdůchodového a důchodového věku velké části našich lékařů. Průměrný věk lékařů na Vysočině je osmapadesát let. Z dostupných informací vyplývá, že stojíme před nemalým problémem úbytku lékařů a nesnadného hledání jejich nástupců,“ argumentoval v něm.

Získaná data by pak měla být taktéž vložená do systému Hippocrates. „Tento projekt budu představovat i na půdě Senátu,“ řekl Josef Klement.