O využití nového opatření proti rozrůstání chudinských ghett uvažují podle předběžných zpráv města Jirkov, Obrnice, Litvínov, Ústí nad Labem, Duchcov, Děčín, Krupka, Varnsdorf, Most, Chomutov, Sokolov či Kladno. „Bohumín už návrh opatření obecné povahy zveřejnil,“ říká Jindra Tužilová ze Svazu měst a obcí ČR.

Elektrické ohradníky by měly zabránit migraci prasatům nakaženým africkým morem prasat.
Ohradníky fungují. Za nimi se nenašel žádný nakažený divočák

Podle Víta Lesáka z Platformy pro sociální bydlení o vymezení podobných oblastí jednají i další města na severovýchodě země. „Například Karviná. A předpokládám, že jakmile se začne otevřeně mluvit o Karviné, tak o zavedení tohoto opatření budou vzápětí uvažovat i další radnice v okolí,“ míní Lesák a varuje před dominových efektem. „Jakmile se objeví první konkrétní případy postižených lidí, začneme dávat dohromady ústavní stížnost. Předpokládáme, že tato situace nastane už v září,“ myslí si Lesák.

STĚHOVÁNÍ O KUS DÁL

Nevládní organizace proti vyhlašování „bezdávkových zón“ protestují už od jara, kdy poslanci schválili pozměňovací návrh poslance ODS Vladislava Vilímce na zřízení zmiňovaných oblastí, kde lidé dávky nedostanou.

Skoro 30 tisíc slepic už veterináři utratili v chovu společnosti AG Maiwald v Pohořelicích. Pokud si tam lidé v minulých dnech vejce zakoupili, mohou je na místě vrátit nebo vyměnit za ta nezávadná.
Veterináři mají pohotovost. Kvůli salmonele

„Zablokováním pár ulic se problém nevyřeší. Pouze se se značnými náklady posune o kus dál a nejvíce budou trpět lidé v nouzi. Toto opatření zároveň odstartuje migraci do sousedních obcí,“ varuje analytik Platformy Jan Snopek. Dodává, že řešení musí být založeno na státem podporovaném dostupném bydlení a dobré sociální práci.

Možného chaosu se bojí i vládní Agentura pro sociální začleňování. Očekává, že dojde ke zvýšení poptávky po azylových domech. „A tím také k vyššímu zatížení sociálních služeb v místě a zvýšeným nákladům pro stát,“ tvrdí mluvčí agentury Lucie Nemešová.

Martin Šimáček z Institutu pro sociální inkluzi postup měst chápe, byl by ale rád, kdyby přicházela i s nějakým pozitivním řešením. „Radní uplatňují hlavně represi. Jakmile se objeví v legislativně nějaký donucovací prostředek, poměrně rychle po něm sáhnou. Řeknou A, ale už neřeknou B. Jenže sociálně slabí lidé se musejí někam přestěhovat,“ domnívá se Šimáček.

OBCE TO VĚDÍ NEJLÉPE

Svaz měst a obcí ČR však vyhlašování „bezdávkových zón“ vítá. Předseda svazu František Lukl věří, že to obcím prospěje. „Samospráva ví nejlépe, jaká jsou v daném městě ubytovací zařízení. A ví i to, kteří majitelé domů či ubytoven na občanech v bytové nouzi jen vydělávají a kteří z nich jsou slušní,“ je přesvědčen Lukl.

Soukromá ponorka Nautilus vynálezce Petera Madsena
Vražda a zohavení mrtvoly. Vynálezce ponorky má pykat za smrt novinářky

Lesák si však myslí, že si obce slibují od novely příliš. Jestliže dosud měl člověk například nájem 8500 korun, z čehož 1500 korun uhradil z doplatku na bydlení, po zavedení opatření dostane od státu jen 7000 a těch 1500 bude muset pokrýt sám.

„Pokud si někdo myslí, že ti lidé najednou zmizí někam pryč, tak se mýlí. Budou jen více chudnout. A na ubytovně či v bytě mnozí stejně zůstanou,“ uzavírá.