„V tuto chvíli jsme s místostarostou Markem domluvení, že vedení města bude odpovídat výsledku voleb. Já tedy zůstanu na pozici starosty, on místostarosty. Chceme ale zároveň nabídnout všem stranám zastoupeným v zastupitelstvu jednání o koalici," informoval včera starosta Michal Šmarda.

Právě kandidáti ČSSD výsledkovou volební listinu ve Městě výrazně zaplnili, získali devět mandátů. Většinu v zastupitelstvu tam tak sociální demokracii zajistilo spojení se SNKO, které získalo mandáty čtyři. Novoměstští ale usilují o pestřejší zastoupení stran v radě města. „Ano, shodli jsme se s ČSSD na tom, že budeme jednat o co nejširší koalici. Široké zastoupení v radě potom usnadňuje i jednání zastupitelstva," uvedl místostarosta Stanislav Marek.

Kdo se tedy nejvíce ztotožní s prioritami sociální demokracie nebo kdo bude mít pro ni nejpřijatelnější požadavky, to by mělo být jasné do týdne. „Byl bych rád, kdyby to do konce příštího týdne bylo uzavřené, tady není na co čekat," poznamenal starosta Šmarda. Že by se jednání protáhla, to nepředpokládá.

Jak Šmarda dodal, v radě nikdy nemohou být zastoupeni úplně všichni, doufá však, že ČSSD další partnery do koalice získá. „Nechceme z jednání nikoho vyloučit, oslovili jsme už třeba KDU-ČSL a TOP 09, které to neodmítly, bavili jsme se už i s ODS, další strany se oslovit chystáme," řekl Šmarda. Podle něj politika „válcování" velkou stranou není na Novoměstsku úspěšná, všechno záleží na dohodě a spolupráci.

„I když sociální demokracie tady vyhrála volby poměrně razantně, sílu toho svého zastoupení by tomu obětovala," sdělil starosta. „Budeme se snažit o konsenzus, otevřenost a transparentnost," dodal ještě novoměstský starosta Michal Šmarda.

ČSSD získala letos v novoměstských komunálních volbách 9 mandátů, SNKO 4, třetí největší zisk zaznamenala ANO 2011 se 3 mandáty. KDU-ČSL se musela spokojit se dvěma zastupiteli, stejně jako TOP 09 a ODS, na KSČM zbyl 1 mandát.