Pracovníci Vysočina Areny vyhlížejí mrazivé počasí, aby na sklonku zimy mohli ještě spustit sněžná děla a beze zbytku zaplnili speciální jámu, která je první svého druhu v Česku. Zásobník sněhu, který byl loni za sedmadvacet milionů korun vybudován nedaleko sportovního stadionu, je nyní zaplněn zhruba ze dvou třetin. „Aktuálně máme připraveno asi čtyřicet tisíc kubíků sněhu," uvedl technický správce areálu Karel Klapač.

Do jámy, která je největší svého druhu ve střední Evropě, se přitom vyjde až šedesát tisíc kubíků bílé hmoty. S ohledem na nadcházející počasí není jisté, zda bude do této kapacity zásobník skutečně naplněn. „Stále jsme přesvědčeni, že to vyjde, ale pokud by sněhu bylo nakonec méně, museli bychom s výhledem na příští sezon přistoupit k určitým úsporným opatřením," dodal Karel Klapač.

Při skromnějších zásobách sněhu by traťaři nepočítali s tím, že by zásoby vystačily na celou příští sezonu. Využily by se přednostně na pohárové závody. „Kromě toho bychom na tratě pokládali tenčí vrstvu sněhu, místo padesáti až šedesáti centimetrů třeba jen třicet," vysvětlil Karel Klapač.

Aktuálně se v zásobníku pracuje na zarovnávání připravené nadílky. Nafoukané kopce sněhu má rolba upravit do rovnoměrné vrstvy, aby se zásoba mohla snadněji zakrýt. „Zásobník zakryjeme přibližně do měsíce, přesněji řečeno v době, kdy si budeme jisti, že dál nebude mrznout," konstatoval Klapač. Dosud připravený sníh se podle jeho slov už nijak nevyužívá, na aktuální úpravu tratí není určen a zůstane v jámě. Překryt bude silnou vrstvou dřevní štěpky a speciální fólií odpuzující sluneční paprsky. Kryt zaizoluje sníh pro nadcházející teplé měsíce.

Sníh do zásoby se v Novém Městě vyrábí z vody z povrchových zdrojů. „Používáme měkkou povrchovou vodu, napodobujeme přírodu, ale naše vločky nejsou takové, jaké padají z nebe. Mají jednu skvělou vlastnost – hned tak neroztají, vydrží podstatně déle než přírodní sníh," vysvětlil Ladislav Slonek z novoměstského sportovního klubu.

Přestože je sněhový zásobník v Česku novinkou, ve světě se v důležitých sportovních centrech stává standardním vybavením. Respektive nutností, za nepříznivých klimatických podmínek totiž bez zásobníku nelze zaručit pořádání závodů v odpovídající kvalitě. Prosincové počasí nejenže v posledních letech nedovoluje připravit dostatečné zásoby technického sněhu, ale mnohdy nedovolí spustit děla vůbec. Na investici do zásobníku sněhu získali novoměstští lyžaři dotaci z ministerstva školství ve výši dvacet pět milionů korun. „Zbytek, tedy asi dva miliony korun, šel z našich peněz," informoval předseda sportovního klubu Jiří Hamza.