Dvoudenní oslavy začnou v pátek 19. září odhalením pamětní desky sourozencům Křičkovým v Maršovicích a den nato proběhnou akce v areálu školy. „V pátek v sedmnáct hodin se sejdeme u maršovské rychty, kde bude slavnostně odhalena pamětní deska, jejímž autorem je akademický sochař Jiří Plieštik," sdělila Žofie Řádková z Městského úřadu Nové Město na Moravě.

Nová pamětní deska bude charakterizovat a připomínat tamní pobyt sourozenců Křičkových. „Podle autora na ní budou vyobrazena prkna protančená od Bábinčina maršovského valčíku. Jde o určitou symboliku," prozradila Žofie Řádková.

Při slavnostním odhalení bude připomenuto mimo jiné také to, že Petr Křička patřil k prvním abiturientům novoměstského gymnázia. „Je pozvaná i rodina Křičkova, u rychty by měl hovořit vnuk Jaroslava Křičky," dodala Žofie Řádková.

Sobotní oslava bude o něco větší. „Po celý den bude škola otevřena široké veřejnosti, jež si může prohlédnout ukázky naší činnosti a nejrůznější prezentace. Kromě toho nejen v budově samotné, ale také ve venkovních prostorech, které byly nově zrekonstruovány, se budou konat další akce," nechal se slyšet ředitel Jiří Maděra.

Slavné osobnosti

Mezi ně patří například Slavnostní pedagogická rada, která je připravena na hodinu třináctou. „Účast přijaly slavné osobnosti z řad abiturientů, například rektor Mendlovy univerzity Ladislav Havel nebo profesor Homola z Akademie věd České republiky, nebo umělců, třeba akademický sochař a restaurátor Martin Kovařík. A chybět nebudou ani lidé ze sportovní oblasti. Martina Sáblíková se ovšem dostala na mistrovství světa v cyklistice, tak nevíme, jak to s ní bude, ale bude tam Dáša Hromádková, olympijská medailistka, a celá řada dalších osobností," prozradil Jiří Maděra.

Po pedagogické radě se od patnácti hodin v sousedním kulturním domě uskuteční slavnostní akademie. Na stejném místě pak rovněž začne v devatenáct hodin společenský večer. „Setkají se tam abiturienti z uplynulých deseti let, již v tuto chvíli máme rezervováno okolo pěti set míst," vyjádřil se ředitel. K tanci a poslechu zahrají kapely současných a bývalých studentů Karel na nákupech, 4 Sýkorky, Smažený zelí a Hroši.

Ještě před tím, konkrétně v sedmnáct hodin, si ale na své přijdou sportovní fanoušci. Čeká je totiž sportovní klání exhibiční závody smíšených dvojic chlapců a dívek na kolečkových lyžích. Mládež bude své síly měřit v prostoru mezi gymnáziem a kulturním domem.