Koná se tam již sedmý ročních v běhu na lyžích pro veřejnost Stopa pro život. „Na programu budou večerní lyžařské závody pro muže a ženy za umělého osvětlení na osm a patnáct kilometrů v kategoriích Race a Hobby, dále samostatné závody pro děti či večerní klání fatbikerů s čelovkami na jednadvacet kilometrů," uvedla Zora Čermáková. Start první dětské kategorie je naplánován na jedenáctou hodinu.

Závodníci se mohou registrovat předem on-line, nebo až na místě. Na prezenci obdrží startovní číslo s čipem a dárek. Pro účastníky bude k dispozici mazací servis zdarma, vyhřívaná převlékárna a úschovna lyží a šatů.

Sportovci, především pak z řad nejmenších lyžařů, se mohou těšit na bohatý doprovodný program. Tahákem podle organizátorů bude možnost vyzkoušet si na vlastní kůži testovací biatlonový závod, pod odborným dohledem si zastřílet na standardní biatlonové střelnici či se zapojit do školy lyžování pro děti i dospělé pod vedením trenérů z místního sportovního klubu. Od 14 hodin je uskuteční den otevřených dveří Vysočina Areny, v rámci něhož si lze prohlédnout útroby arény. Ty jsou běžně určené pouze pro největší světové biatlonové, lyžařské a cyklistické hvězdy. „Na doprovodné akce je nutné se předem zaregistrovat na www.stopaprozivot.cz," upozornila ještě Čermáková.

Hvězdou lyžařských závodů bude sportovní střelkyně ze vzduchovky a malorážky a olympijská vítězka z Pekingu Kateřina Emmons. Mistryně světa a Evropy se bude věnovat zejména dětem. V novoměstské Vysočina Areně odstartuje jednotlivé trasy závodů dětí v běhu na lyžích a nejrychlejším předá medaile a diplomy. Kromě toho poradí začínajícím střelcům na biatlonové střelnici a rozdá autogramy.