„Po celý letošní rok budou připomínáni významní literáti Novoměstska. Chystáme i různé akce včetně literární soutěže, která bude nejen pro děti, ale i pro dospělé a seniory," sdělil novoměstský starosta Michal Šmarda.

Básníci, spisovatelé i humorista

V rámci Roku literátů připomene Nové Město osobnost a dílo spisovatelů Josefa Kaldy a Aloise Mrštíka, humoristy Wolfganga Fleka, spisovatele a teologa Jana Karafiáta, básnířku a spisovatelku Pavlu Křičkovou a básníka Viktora Červinku.

Při této příležitosti má radnice v plánu vyhlásit i literární soutěž pro všechny věkové kategorie. „Jmenuje se Literární klíček a bude se soutěžit v sedmi kategoriích, jedna z nich je vypsána i pro klienty denního stacionáře Centra Zdislava a žáky Základní školy Malá," uvedla Žofie Řádková z odboru školství, kultury, cestovního ruchu a sociálních věcí novoměstského úřadu.

Každý autor může do soutěže přihlásit maximálně dvě práce, které nejsou žánrově nijak omezeny. „Vybrány budou ty nejlepší z každé kategorie a vítěz obdrží hodnotnou cenu," podotkl Michal Šmarda.

Další z akcí, která bude připomínat letošní novoměstský Rok literátů, je promítání filmového příběhu Broučci, který vznikl podle literární předlohy jimramovského rodáka a českobratrského evangelického faráře Jana Karafiáta.

Vyvrcholením Roku literátů bude instalace poesiomatu, tedy zařízení sloužícího k oživení veřejného prostoru poezií. „Ještě se musíme domluvit, které konkrétní nahrávky použijeme. Chtěli bychom, aby byli zastoupeni i regionální autoři. Předběžně uvažujeme o verších humoristy Wolfganga Fleka nebo básníka Jana Karníka," vyjádřil se Michal Šmarda. „A uvažujeme i o tom, že pokud bude poesiomat v Novém Městě instalován až po ukončení literární soutěže, že bychom k nahrávkám připojili i některou z vítězných prací," dodal novoměstský starosta.

Městští radní už také schválili termíny tradičních, každoročně pořádaných kulturních akcí a trhů. „Velmi oblíbené jsou farmářské trhy, které se v zimních měsících v Novém Městě na Moravě konají jednou měsíčně a od května do září jsou dvakrát měsíčně," informoval novoměstský místostarosta Stanislav Marek.

K tradičním akcím pořádaných městem patří také Den dětí, Nova Civitas nebo Slavnosti medu aneb Sladké ukončení léta. „Každý měsíc se v Novém Městě uskuteční jedna velká akce," řekl Stanislav Marek.