„Sanitky jsou vybaveny novými sedačkami pro pacienty, infarktovým křeslem a pojízdným lehátkem. V ambulantním prostoru je zavedeno topení pro zimní provoz a klimatizace pro letní období. Řidiči mohou využívat navigaci, klimatizaci v prostoru řidiče, handsfree nebo parkovací senzory,“ popsal vybavení vedoucí nemocniční dopravní zdravotní služby Pavel Zdražil.

Nemocnice je okrese jedinou, jež zajišťuje převozy pacientů, tedy kromě soukromé služby ve Velkém Meziříčí, která pokrývá hlavně Velkomeziříčsko. Nemocniční dopravní zdravotní služba pracuje v nepřetržitém provozu a svůj vozový park obnovuje postupně. Naposledy to bylo před rokem.

Nehoda autobusu na Žďársku. Ilustrační foto.
Na Žďársku havaroval autobus. Cestovalo v něm téměř třicet dětí, tři se zranily

„Naše sanitní vozy najedou měsíčně zhruba tři až pět tisíc kilometrů, zaměstnáváme sedmnáct řidičů. Každý má na starost jeden vůz. Jen za loňský rok najely sanitky celkem 720 tisíc kilometrů a převezly 30 180 pacientů. V průměru každý vůz najel 42 340 kilometrů. Toto číslo je možné porovnat například s obvodem Země kolem rovníku, který činí 40 075 kilometrů. Řidiči sanitek tedy v průměru za loňský rok najeli se svými pacienty o něco více, než kolik měří Země okolo rovníku,“ přiblížil statistiku technický náměstek nemocnice Jiří Drdla.