Statutárním náměstkem hejtmana byl zvolen Pavel Franěk (ANO). Dalšími čtyřmi náměstky se stali Vladimír Novotný (ČSSD), Josef Pavlík (ANO), Jana Fischerová (ODS) a Pavel Pacal (koalice Starostové pro Vysočinu). Devítičlennou radu kraje doplnili sociální demokraté Jana Fialová, Martin Hyský a Jan Hyliš.

Ve vedení kraje vystřídají Libora Joukla, Marii Kružíkovou, Zdeňka Chláda a Petra Piňose.

Franěk bude spravovat resort sociálních věcí a neziskových organizací. Novotný bude dohlížet na zdravotnictví, Pavlík na majetek a finance, Fischerová na kulturu, památkovou péči, cestovní ruch a mezinárodní vztahy a Pacal na regionální rozvoj. Fialová je radní pro školství, mládež a sport, Hyský má resort lesního a vodního hospodářství, zemědělství a životního prostředí a Hyliš povede na kraji dopravu a silniční hospodářství.

Jak to vidí hejtman

Podle Běhounka se musí nové krajské zastupitelstvo soustředit hlavně na dokončení rozdělaných úkolů, týkajících se silnic, čerpání evropských peněz a krajem zřizovaných nemocnic. „I v sociálních službách bude mnoho práce," řekl Běhounek.

Ten proslul souběhem funkcí. Momentálně působí i jako člen Poslanecké sněmovny (od října 2013), člen zastupitelstva Pelhřimova (od 1998), předseda správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (od 2014), první místopředseda rady Asociace krajů, předseda Regionální rady regionu soudržnosti Jihovýchod (od 2010).

V dubnu 2014 Běhounek oznámil, že si proti doporučení ČSSD ponechá obě funkce – hejtmana i poslance. Výhodou souběhu funkcí je podle něj snadnější jednání s poslanci a ministry. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka řekl, že kumulace funkcí je špatná.

Jiří Běhounek se narodil 13. května 1952 v Praze. Vystudoval Fakultu všeobecného lékařství Univerzity Karlovy v Praze. Od roku 1976 působí na ortopedii Nemocnice Pelhřimov, od roku 1986 do svého zvolení hejtmanem v roce 2008 oddělení vedl jako primář; v letech 1996 až 2000 byl v pelhřimovské nemocnici náměstkem, nyní tam na malý úvazek působí v ortopedické ambulanci. Od roku 2001 působí jako vědecký sekretář České společnosti pro ortopedii a traumatologii.

V politice působí od roku 1985, do roku 1989 byl členem KSČ, nyní je nestraník, dlouhodobě ale kandiduje za ČSSD. V ČSSD se věnuje problematice zdravotnictví a jeho financování. Jím vedená ČSSD sestavila po vítězných krajských volbách v roce 2008 jednobarevnou krajskou radu podporovanou komunisty. Zástupci KSČM poté zasedli v řadě nově vytvořených placených funkcí. Obdobná situace nastala po volbách v roce 2012, kdy na Vysočině vznikla menšinová vláda ČSSD s podporou KSČM; komunisté opět dostali placené funkce předsedů výborů a komisí.

Koalice bude vládnout bez dalších uvolněných funkcí

Koalice bude v kraji vládnout bez dalších uvolněných funkcí. V minulých dvou volebních obdobích vládla v kraji menšinově ČSSD s podporou KSČM. Komunistům za to připadly tři placené funkce předsedů výborů. „Byla to jiná politická situace," řekl už dříve Běhounek. Podle Vystrčila bylo zrušení těchto placených funkcí jednou z podmínek vstupu ODS do koalice. Vítězem voleb v Kraji Vysočina se stala ČSSD před ANO a KDU-ČSL. Z celkových 45 mandátů v krajském zastupitelstvu jich ČSSD získala 11, o šest méně než v minulých volbách. Hnutí ANO má devět křesel a lidovci mají stejně jako po volbách v roce 2012 sedm zastupitelů. V novém zastupitelstvu je také šest zástupců KSČM. Pět křesel má ODS, koalice Starostové pro Vysočinu čtyři a koalice SPD a SPO tři.

Krajská rada a zastupitelstvo Kraje Vysočina. Infografika.Zdroj: Deník