Ve Vejmluvově ulici se plánuje odstavná plocha se čtyřiadvaceti parkovacími místy. Sloužit má především návštěvníkům památky Unesco. „My jsme se to dozvěděli z městského zpravodaje, nikdo nás o tom předem neinformoval. Hodně lidí to pobouřilo,“ posteskl si další z obyvatel Vejmluvovy ulice Josef Křesťan. „Věříme, že jsou jiné, vhodnější možnosti řešení, které by lépe splňovaly potřeby návštěvníků,“ dodal Filip Doležal.

Obec Bobrůvka.
Hospoda? Ne. Centrem informací v Bobrůvce je obchod. Řeší tam i dary Moravě

Současná možnost parkování u památky nadregionálního významu je více než skromná. „Je tam jen pár míst, kde je možné auto odstavit. Na druhou stranu se ale dá zaparkovat u zámku a na Zelenou horu dojít pěšky. I když pro imobilní a starší lidi je to velice náročné. Já bych pár nových parkovacích míst poblíž památky uvítal,“ sdělil svůj názor Tomáš Kubíček z Brna, který se na Zelenou horu často vrací. „Je to nádherné místo a já ho rád představuji i svým známým,“ dodal.

Ve Vejmluvově ulici má vzniknout 24 nových parkovacích míst

V současné době jsou u kostela svatého Jana Nepomuckého čtyři parkovací místa.

Další parkování pro osm až deset aut je možné v Sychrově ulici.

Návštěvníci Zelené hory využívají i parkoviště u hřbitova nebo u zámku, dostupnost z těchto míst je ovšem o něco obtížnější.

Nové parkoviště je doplňkem většího projektu. Radnice, církev, která památku Unesco vlastní, i památkáři chtějí na Zelenou horu umístit nové informační centrum se zázemím, které tam citelně chybí. Proto také město vyhlásilo architektonickou soutěž, z níž vzejdou návrhy, jak by měla lokalita v budoucnu vypadat. „Je potřeba oddělit vyhlášenou architektonickou soutěž na zázemí Zelené hory, která má řešit lokalitu urbanisticky a dopravně, a parkoviště na Vejmluvově ulici. To je už naprojektované z dřívějška a přímou souvislost se zázemím nemá,“ objasnil starosta Žďáru nad Sázavou Martin Mrkos.

Přestože je projekt už hotový, radnice se dalšímu dialogu nebrání. „Domluvili jsme se s obyvateli Vejmluvovy ulice na schůzce v září. Bude to i za účasti zástupců církve a památkářů. Musíme si věci vyjasnit. Mimo jiné i to, že o hřiště nepřijdou, to je nesmysl. Parkoviště bude vedle. Přišli by jen o část zeleně,“ řekl Martin Mrkos.

„Rádi se sejdeme. Nejde nám o to dělat problémy, ale chceme mít možnost do toho taky mluvit. Pobouřilo nás, že s námi nikdo nejednal,“ odpověděl Josef Křesťan.