Mistrovství světa v biatlonu, které se uskuteční ve dnech 7. až 17. února příštího roku, se dotkne života všech obyvatel. Na vrchol biatlonové sezony se v průběhu deseti dnů chystá přijet podívat až dvě stě tisíc lidí. „Akce bude speciálně zajištěna ze strany policie, značně posíleni budou rovněž hasiči i městští policisté, pomůže nám také Žďár nad Sázavou. Město i jeho širší okolí budou plné lidí, kteří se musí někde ubytovat, stravovat či parkovat, a je třeba, aby nedocházelo k problémům a zmatkům," informoval včera starosta Nového Města Michal Šmarda s tím, že jenom závodníků a organizátorů přijedou čtyři tisíce.

„Musíme připravit parkovací místa pro osobní automobily v řádu tisíců a několik stovek pro autobusy. V jednosměrném režimu a jenom k parkování bude využita i silnice I/19 mezi Městem a Žďárem," poznamenal starosta.

Třicet milionů korun

Novoměstští v rozpočtech na roky 2011 až 2013 vyčlenili celkem třicet milionů korun, kterými podpořili především rozsáhlé stavební úpravy v lyžařském areálu, případně je využili na opravy místních komunikací.

„Díky biatlonu s celosvětovým významem se nám povedlo urychlit i další investiční akce. Například v poslední době jde o vznik autobusového terminálu, parkoviště v nemocnici nebo nedávno ukončenou rekonstrukci železniční zastávky poblíž nemocnice," vyjmenoval Michal Šmarda akce, na nichž se město finančně podílelo jen částečně, anebo vůbec.

Biatlonové mistrovství ale nebude pouze sportovním kláním. Novoměstská radnice připravuje ve své režii i pestrý doprovodný program.

„Doprovodný kulturní program na Vratislavově náměstí bude každý den po dobu konání mistrovství. Odehraje se tam projekce záznamů ze závodů a také třikrát udělování medailí. Na pódiu vystoupí řada zpěváků a kapel, z těch známých je možné jmenovat například Vojtu Dyka nebo Davida Kollera," přiblížil Šmarda.

Už nyní se v novoměstském informačním centru prodávají kupříkladu originální biatlonová termotrika s potiskem, vyrobená speciálně u příležitosti novoměstského mistrovství.

Nikde jinde je nemají, jsou ve velikostech XS až XXL a za devět stovek je nabízejí jak pro dámy, tak i pro pány.

„Ještě máme biatlonové čepice, ty stojí 320 korun," uvedla vedoucí novoměstského infocentra Jaroslava Šmídková.

Obyvatelé Nového Města se vesměs na mistrovství těší, protože pro město znamená prestiž, nicméně se trochu obávají komplikací.

„Mám docela strach z dopravy po městě, asi bude problém zaparkovat, a pak hlavně z různých zlodějů, kteří akce, kde je hodně lidí, vyhledávají," myslí si Petra Smažilová z Nového Města na Moravě.

------------

Město na lyžích

- první veřejné lyžařské závody se v Novém Městě na Moravě konaly v roce 1910

- v roce 1934 se ve Městě poprvé závodilo o Zlatou lyži, v roce 1981 se závod Zlatá lyže stal součástí světových pohárů v běhu na lyžích

- areál Vysočina Aréna se využívá pro běžecké lyžování, biatlon a závody horských kol

- v lednu letošního roku si Nové Město na Moravě vyzkoušelo „malou" generálku na nadcházející mistrovství světa, které se koná ve dnech 7. 17. února 2013, při závodech světového poháru v biatlonu